Vložil JaVa, 3. Březen 2017 - 9:58

Zřejmě jste si můj příspěvek špatně vyložil.To nebyly nadávky ,ale pouze výtky k nečinnosti předsedy SVJ .To,že si vlastníci jednotek schválili takovou nevolnickou smlouvu s externím správcem ,je jedna věc a výkon funkce statutárního orgánu věc druhá.

Ve smlouvě máte např. několikrát uvedeno,že:

K předloženému návrhu plánu se objednatel vyjádří nejpozději do jednoho měsíce. po jeho obdržení. Nevyjádří-li se v této lhůtě, má se za to, že předložený návrh schválil.

Objednavatel je právnická osoba SVJ,kterou vůči externímu správci zastupuje její výkonný orgán,tedy předseda SVJ.Pokud by předseda SVJ vyslovil do 30 dnů písemný nesouhlas s návrhem vašeho správce ve věci výběru firmy dodávající SVJ energie,opravy,ne­výhodné či předražené smlouvy o dílo atd.,tak by si váš správce nemohl,jak tvrdíte dělat co chtěl,neboť by se jednalo o hrubé porušení zmiňované smlouvy a Vy by jste ji mohl možná jednostranně vypovědět,neboť by jste konal s péčí řádného hospodáře.

Za zveřejnění vaší smlouvy se správcem Vám velmi děkuji.Doufám,že se z ní zde všichni poučí a uvědomí si,že u malých SVJ je nejvýhodnější, když si vlastní správu dělá SVJ samo.

Na základě nových informací,které jsem si díky zveřejnění IČO vašeho SVJ zjistil,se Vám omlouvám za předchozí výtky.Ve Vašem případě,kdy SBD-Zítřek vlastní cca.67% podílů a dělá vám externího správce,se toho opravdu moc dělat nedá. Proto máte můj obdiv,že jste se nechal zvolit předsedou vašeho SVJ a převzal veškerou odpovědnost za správu domu a pozemku.

Vaše stanovy zde zveřejňovat nemusíte,všichni si je dokážeme vyhledat podle IČO vašeho SVJ na justice.cz.Taky jsem se na ně zběžně koukl a myslím si ,že se zde o jejich znění a vzniku vašeho SVJ povede na tomto portálu „bouřlivá diskuze“.Mě v nich mimo jiné zaujala tato věta:

  1. Společenství vlastníků vzniklo na základě ustanovení § 9 odst. 3 zákona č. 72/1994 Sb. dne 23.6.2014.

Pokud je mi známo,tak po 1.1.2014 již SVJ nevznikají ze zákona 72/1994,ale jsou zakládány dle z.č.89/2012 Sb.,.

A vaše SVJ bylo založeno dle:§ 1200 z.č.89//2012 Sb.,

Založení společenství vlastníků

(1) Společenství vlastníků se založí schválením stanov. Nebylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, vyžaduje se ke schválení stanov souhlas vlastníků všech jednotek.

Nebo třeba zde:

  1. Výbor má tři členy. Výbor je schopen usnášení, je-li přítomna nadpoloviční většina jeho členů. Výbor rozhoduje většinou hlasů všech svých členů.

Přestože je v Čl.V.uvedeno,že :1) Orgány společenství jsou:

  1. shromáždění
  2. předseda společenství

Dále mi zde zcela chybí odst.5) s pravidly pro nahlížení do dokumentů na ,který odkazuje: Čl. 4 Členská práva a povinnosti a jejich uplatňování

odst. 1. písm. e) seznámit se s hospodařením společenství, a způsobem správy nemovité věci, včetně nahlížení do smluv uzavřených ve věcech správy, do účetních knih a dokladů, přičemž pro nahlížení platí pravidla uvedená v odstavci 5)

f)nahlížet v souladu s pravidly uvedenými v odstavci 5) do písemných podkladů pro jednání shromáždění, zápisů ze schůze shromáždění, jakož i do podkladů, z nichž vyplývá určení jeho povinnosti podílet se na nákladech na správu nemovité věci, na nákladech na služby a podílet se na úhradě ztráty společenství,

Myslím si,že „soudruzi“ z ZÍTŘEK, stavební bytové družstvo, IČ 00050032, se sídlem Moravské Budějovice, Janáčkova 1497, okres Třebíč, PSČ 67602,udělali při zakládání vašeho SVJ a úpravách vašich stanov pocházejících z dílny SČMBD někde chybu,ale také se můžu mýlit a proto prosím zdejší profíky o vyjádření ke vzniku SVJ-IČO:04126629.

JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.