Vložil Petr, 27. Únor 2017 - 10:41

„v prohlášení vlastníka je uvedeno, že příspěvek činí xx Kč / m2 podlahové plochy jednotky“.

„dle nových stanov máme vytvářet rozpočet, … a každý by měl platit stejnou sumu“.

„Co má tedy přednost? lze začít aplikovat postup dle stanov nebo by se muselo upravit prohlášení vlastníka ?“

ze stanov: Částku, kterou je třeba získat … Ptáte se, co s 50000 ?

1/ Chcete radit čím se řídit, ale ani neumíte citovat. Z vašeho „Prohlášení“ necitujete, a ze stanov citujete tak, že není jasné kde citace začíná a kde končí.

2/ dle zákona „(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku … . (2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně“

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SVJ měla do 31.12.2016 zařadit do stanov kogentní ustanovení NOZ (která to jsou se zde obsáhle vedla polemika). Já se domnívám, že mezi ně patří, že „na něco se přispívá dle výše podílu na společných částech a na něco na každou jednotku stejně“.

Nikoli že vše na byt stejně jako chcete vy. Být členem vašeho společenství a být vlastníkem bytu 37 m2, zatímco mohou být v domě byty 75 m2, tak bych odmítl platit stejně jako velké byty, soudil bych se a věřím, že bych uspěl.

Já nemohu za to, že zákonodárci nechtějí rozlišovat SVJ před platností NOZ (která by se snad stále mohla řídit ZoVB bez nutnosti hradit něco na byt stejně), a SVJ vzniklá po platnosti NOZ.

Jakou potom lze čekat odpověď ? Dovolím si citovat a na rozdíl od vás přesně a dotyčná se na mne snad nebude zlobit

http://klaiex.webnode.cz/…-fond-oprav/

„Mezi přeborníky, kteří znají přesně obsah pojmu „fond oprav“ v SVJ určitě nepatřím, protože pod tímto pojmem si představuje každý něco jiného“.

  • – – – – – – – –

Takže co si pod tím představujete vy ? A když se zeptáte lidí v domě, kolik platí do toho „fondu“ a zda vědí „co tím básník chtěl říci“, tak někteří do toho zamotají i služby, protože je platí většinou dohromady a nevědí kolik z té částky je „fond“ a kolik „služby“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.