Vložil °° (bez ověření), 25. Únor 2017 - 10:46

Napsal jste: „S prostupy tepla máte sice pravdu, ale dosavadní metody rozúčtování Vám s návratností Vaší investice absolutně nepomohou.“

S tím nelze zcela souhlasit. Bez zateplení by úhrada tazatelky při topení na 23 stupňů mohla dosáhnout až o 100% více než je průměr domu, a vzhledem k tomu, že její soused netopí vůbec, je to více než pravděpodobné.

Tazatelka uvedla, že výkon jejich otopných těles je mírně nižší. Tzn., že se dá předpokládat, že její spotřeba na m2 bude nižší než průměrná spotřeba za dům. Možná, že nižší až o 20%, v tom případě jí bude rozúčtováno 80% průměrné spotřeby za celý dům. To platí samozřejmě i pro vaši metodu, dolní a horní limity musíte též respektovat, takže v takovém případě bude její úhrada stejná pro oba způsoby rozúčtování.

Soused, který netopí, zaplatí 80 % průměrné spotřeby za dům. Jeho úhrada bude téměř nebo úplně stejná, jako v případě tazatelky, takže jeho šetření, tím že netopí, se na jeho úhradě více neprojeví a je zbytečné. Tazatelka zateplením získala to, že zaplatí stejně nebo zhruba stejně jako její netopící soused, ale užívá si většího teplotního kompfortu. Sousedovo tvrzení, že udrží v nezatepleném domě netopením v bytě teplotu 20 stupňů je podle mě nadsazené a teplota bude asi nižší, v každém případě má tazatelka teplotu v bytě minimálně o 3 stupně větší.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.