Vložil Johnnyn, 9. Červen 2017 - 21:43

Dobrý den,

děkuji za reakci, ve stanovách bohužel nic takového nemáme. Naopak máme ve stanovách, že rozpočet musí být VYVÁŽENÝ, tedy že se příjmy musí rovnat výdajům, což je neskutečné svinstvo. Rozpočet má být vyrovnaný, nikoliv vyvážený, vyrovnaný tedy N = V však musí být již z principu fungování SVJ, tedy SVJ nevytváří zisk (mimo vyjímečné případy)

Ač jsem dostal v příspěvku mnoho mínusů, dovolím si zde uvést některá zjištěná fakta pro případ, že by někoho toto také zajímalo:

Platí jak uvedl pan „kolemjdoucí“ výše, v případě, že není uvedeno ve stanovách, mělo by být v zájmu výboru schválit rozpočet co nejdříve, ideálně v předcházejícím období, nejdéle obecně s okamžikem schvalování hospodaření a závěrečného účtu předchozího období. Výbor se tím vyhne stavu, kdy nemá schválený rozpočet a měl by fungovat pouze na úrovni oprav nezbytných pro chod domu a dalších nákladů obdobného charakteru (havárie, energie, správa apod.).

Výbor by měl samozřejmě sestavovat rozpočet, který dává smysl, měly by být uvedeny jednotlivé položky s předpokládanými náklady + by měl přikládat plán oprav. V případě, že s nějakou opravou nebylo plánováno, ale v průběhu roku se vyskytne nutnost ji provést je vhodné, či dokonce nutné, nechat si navýšení rozpočtu odsouhlasit od shromáždění, alespoň formou per rollam. (Dalo by se zřejmě přivřít oči v případě, že by se jednalo o náhlou havárii na konci roku). Výbor je totiž omezen 2 mantinely. Za 1) nesmí provádět opravy, kterými by překročil kompetenci uvedenou ve stanovách (v našem „pokrokovém“ SVJ je toto do hodnoty 1,25 milionu korun na jednu zakázku) a zároveň by za 2)neměl překročit rozpočet.

Pokud se toto neděje a výbor si dělá co chce, dá se očekávat, že je něco špatně.

Teď se můžete u tohoto příspěvku řádně vymínusovat, ale ideálně přidejte alespoň komentář proč mínusujete, protože většinou k tomuto dochází neopodstatněně.

To, že se zde nelíbí členům výborů, že někdo kritizuje jiný výbor je už takový kolorit. Nicméně nesuďte pokud nevíte co se jinde děje za svinstva. V okamžiku, kdy se někde vytváří v účetnictví doklady rok a půl zpětně a účetně nedávají smysl, tak už to začíná být na pováženou a na řešení jinou cestou než dobrým slovem.

přeji hezký večer

Johnny

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.