Vložil JaVa, 14. Únor 2017 - 10:32

Vím,že požadujete,aby byly k vašim stanovám vzneseny připomínky,ve kterých konkrétních bodech rozporují platné zákony.Dle mého soudu,jsou ve vašich stanovách jednoznačně neplatná všechna ustanovení poukazující na povinnost členů SVJ k dodržování nějakého vašeho „domovního řádu“.Pokud tento „domovní řád“ není nedílnou součástí shromážděním schválených stanov,tak je pro všechny členy SVJ právně nevymahatelný tzn.,že jeho dodržování není pro vlastníky jednotek,nájemníky a jejich návštěvy atd.povinné!

Některé další pasáže ve stanovách se mi jeví pouze jako nevhodné, zbytečné a protichůdné(viz­.:Volení náhradních členů výboru a následná nemožnost jejich kooptace)

1)Nebyl-li by zmocněn společný zástupce, uvede se v prezenční listině shromáždění nepřítomnost společného zástupce spoluvlastníků jednotky (v prezenční listině se vykazuje jako nepřítomnost jednoho vlastníka s velikostí hlasu připadajícího na jednotku ve spoluvlastnic­tví).shodně to platí pro dodržování pravidel určených v domovním řádu, pokud je usnesením shromáždění schválen,

1a) § 1185/89/2012Sb., odst.2.(2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.

2)v případě dlouhodobější nepřítomnosti sdělit statutárnímu orgánu kontaktní osobu, která je oprávněná zajistit přístup do bytu. –

2a)Omezující vlastnická práva majitele jednotky!

3)(5) Výbor nemůže kooptovat náhradní členy. ------------------------------------------------------

4)(6) Shromáždění může volit náhradníky členů volených orgánů v počtu rovnajícím se nejvýše počtu zvolených členů voleného orgánu spolu s určením jejich pořadí. Náhradník nastupuje na místo člena voleného orgánu, jehož výkon funkce skončil před uplynutím funkčního období. Předpoklady způsobilosti pro zvolení náhradníkem se řídí ustanovením odstavce 7.

3+4 a)Nejasné a navzájem si odporující

5)Zmocněnec může zastupovat nejvíce tolik vlastníků jednotek, kteří mají dohromady 20 procent všech hlasů. Je-li zmocněncem jiná osoba než vlastník jednotky zapsaný v seznamu členů, musí být podpis zmocnitele na plné moci úředně ověřen.

5a)Omezující práva vlastníků jednotek

6)schválení domovního řádu v návaznosti na pravidla pro užívání společných částí domu.

6a)Nedílnou součástí stanov není plné znění „nějakého domovního řádu“,poněvadž vše stačí uvést v pravidlech pro užívání společných částí domu a pozemku.

7)Tříčtvrtinové většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek – členů společenství při změně prohlášení podle § 1169 NOZ,

7a)Nejasné.Pro změnu prohlášení vlastníka je nejprve nutná písemná dohoda všech vlastníků jednotek a teprve poté následuje zmiňované hlasovací kvorum.

  1. V případě rozhodování o záležitosti, pro kterou se vyžaduje rozhodnutí formou notářského zápisu, musí být v návrhu na usnesení na tuto skutečnost upozorněno a lhůta pro vyjádření v tomto případě činí třicet dnů.

8a)Nejasné a zbytečné.

9)zajišťuje vyhotovení zápisu ze shromáždění vlastníků do 30 dnů po jeho ukončení a seznamuje vlastníky jednotek se zápisem způsobem určeným v usnesení shromáždění;

9a)Neúměrně dlouhá doba na vyhotovení zápisu ze shromáždění.Mys­lím,že 7 kalendářních dnů je doba plně postačující!

10)(4) Vlastník jednotky a osoby s ním v bytě pobývající se dále řídí ustanoveními Domovního řádu, pokud je společenstvím vydán usnesením shromáždění, který určuje další podrobnosti o pravidlech pro užívání společných částí, zamykání domu, užívání společné kolárny, apod.

10a)Opět odkaz na „domovní řád“,který není součástí stanov a je tudíž právně nevymahatelný!

11)Článek XIII Zrušení společenství nebo bytového spoluvlastnictví

11a)Nadbytečné ,vše je v zákoně.

JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.