Extrémní situace - pasivní členové - zánik SVJ

Vložil lach (bez ověření), 6. Únor 2017 - 9:28 ::

V našem SVJ byl vždy problém s neúčastí vlastníků na shromážděních, takže při jakémkoli rozhodování jsme se pohybovali na hranici usnášeníschopnosti. V posledních letech je to ještě horší, některá klíčová rozhodnutí nebo změny tak není možné odhlasovat. Masivní neúčast členů na shromáždění není ve stanovách nijak ošetřena ( takže nelze ani schválit změny stanov, kde by třeba byly sankce za neúčast ).

Vymahatelnost stanov je taky problém, v domě jsou běžně k vidění různé projevy vandalismu, znečišťování a bezohlednosti.

K tomu přibyly potíže i s pasivitou a názorovou nejednotou výboru, který se bojí nebo neumí umravnit problematické členy SVJ ( i když dle stanov by je mohl i pokutovat, jenže nikdo neví jak postupovat ).

Reálně tedy hrozí situace, že i samotný výbor se rozpadne ( což bude zajímavé, jak si místopředseda, člen a předseda budou navzájem předávat a potvrzovat odstoupení z funkce… ).

Nový výbor zřejmě nevznikne, navíc nelze volit, když lidi na schůze nechodí a pořád na ně zvonit s prosíkem ať něco aspoň podepíšou už nikdo nechce.

SVJ by tak zřejmě zaniklo a správu domu i společných prosto by asi formálně převzal soud, který to reálně předá nějaké správcovské firmě, která už si svou péči bude umět naúčtovat do poplatků…

Chápu to správně ? Ví někdo, jak postupovat v situaci, kdy nelze skoro nic odhlasovat kvůli opakované neúčasti většiny členů na shromážděních, kdy je problém vymáhat plnění stanov, výbor se rozpadá a nikdo to dělat nechce ?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.