Vložil Marhus (bez ověření), 5. Únor 2017 - 10:48

Nevím, zda je název „fond ze zisku“ přiléhavý, asi se měl vymyslet jiný název, je-li naplňován zdroji z mnou uvedených bodů 1–6 (tj. úroky z prodlení a smluvní pokuty od vlastníků a třetích osob, vkladové úroky z účtů, manipulační poplatky, náhrady škody, příjem z prodeje či pronájmu majetku SVJ), ale možná jde jen o zavedený název, nevím jak jinak to nazvat. Jde o jakousi kasičku, do které putují příjmy od vlastníků a třetích osob, které nejsou příspěvky na správu domu a pozemku.

Upřímně řečeno tyto příjmy jsou skoro nicotné. Loni jsme na úrocích z účtu získali asi 400 Kč, na úrocích z prodlení 150 Kč a manipulační poplatek 100 Kč za zaslání upomínky. To je celá tvorba našeho fondu ze zisku za rok 2016. Dokážu si představit, že v případě náhrady škody může být příjem do fondu třeba 1.000.000 Kč. Ale teď když nad tím přemýšlím a čtu váš příspěvek, asi to není dobrý nápad vkládat příjem z náhrady škody do fondu ze zisku, protože při jeho použití hrozí zdanění na straně vlastníků. Budeme to muset ve výboru probrat a poradit se s daňovým poradcem, zatím jsme ale žádnou náhradu škody od nikoho neinkasovali. Měli jsme jen pojistná plnění od pojišťovny, ale tento příjem šel hned na opravy společné části nebo náhrady poškozeným vlastníkům po havárii.

Co si koupíme za 650 Kč z naakumulovaného fondu ze zisku nevím, možná drobné nářadí nebo toner a papír do tiskárny. Nicméně máme schválený rozpočet, do kterého jsme vybrali krátkodobé zálohy, v rozpočtu máme položky Nákup drobného materiálu (odhadovaný náklad 5000 Kč) a Kancelářské potřeby (odhadovaný náklad 1000 Kč), které jsme vloni nevyčerpali a budou se vlastníkům po vyúčtování v březnu vracet na přeplatku.

Zajímavé téma, zasloužilo by si větší rozbor.

Myslíte, že by tedy SVJ nemělo tvořit fond ze zisku, nebo ho nazvat jinak?, když všechny příspěvky na správu vybíráme zálohově? Právě aby nedošlo k negativním daňovým dopadům?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.