Vložil JaVa, 5. Únor 2017 - 9:35

§ 1194 z.č.89/2012 Sb.,

(1) Společenství vlastníků je právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku; při naplňování svého účelu je způsobilé nabývat práva a zavazovat se k povinnostem. Společenství vlastníků nesmí podnikat ani se přímo či nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem.

Právnická osoba – obchodní korporace

Právnické osoby jsou definovány Zákonem o obchodních korporacích (zákon č. 90/2012 Sb.) jako obchodní korporace. Česká legislativa zná pět druhů korporací: s.r.o., a.s., v.o.s., k.s. a družstvo.

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM – S.R.O.

Založení: fyzickými nebo právnickými osobami (i jen 1 osoba). Základní kapitál: min. 1 Kč. Ručení majetkem: společnost ručí veškerým majetkem, společník do výše nesplaceného vkladu. Orgány: valná hromada – nejvyšší orgán, statutární orgán – jednatel či jednatelé.

1)AKCIOVÁ SPOLEČNOST – A.S.

Založení: jeden zakladatel (pouze právnická osoba) nebo více zakladatelů. Základní kapitál: rozvržený na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě (ZK při veřejné nabídce akcií min. 20 000 000 Kč, ZK bez veřejné nabídky akcií min. 2 000 000 Kč). Ručení majetkem: celým svým majetkem, akcionáři neručí za závazky společnosti.

2)VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST – V.O.S.

Založení: min. dvě osoby. Základní kapitál: není stanoven. Ručení majetkem: osoby ručí svým majetkem (společně a nerozdílně). Vznik: zápisem do Obchodního rejstříku.

3)KOMANDITNÍ SPOLEČNOST – K.S.

Založení: dva a více společníků. Základní kapitál: vkládá komandista v min. výši 5 000 Kč. Ručení majetkem: komandisté ručí do výše vkladu, komplementář ručí celým svým majetkem. Orgány: společnost vedou komplementáři.

4)DRUŽSTVO

Založení: min. 5 fyzických osob nebo min. 2 právnické osoby. Popis: společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů. Ručení majetkem: družstvo ručí celým svým majetkem, členové neručí za závazky družstva. Družstvo je dalším subjektem, který má možnost dle ZOK podnikat; jeho podstatou je skutečnost, že jeho vlastníci (členové družstva) do družstva nevnáší peníze, ale většinou jiné majetkové hodnoty (v zemědělských družstvech to bývá půda, zvířata či později tzv. transformační podíly, v bytových družstvech činnost členů při výstavbě bytových domů); je nutno připustit, že tato forma podnikání je na ústupu.

5)EVROPSKÁ SPOLEČNOST – SE

Základní kapitál: 120 tis. Euro rozvržených na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Orgány: nejvyšším orgánem je valná hromada. Ručení majetkem: celým svým majetkem, akcionáři neručí za závazky společnosti. Pozor!

Mezi časté omyly patří domněnka o sdružení podnikatelů jako o jakési alternativě podnikání.

Jde však jen o smluvně podložený vztah mezi dvěma a více podnikateli (fyzických nebo právnických osob nebo jejich kombinací), tito podnikatelé vystupují vůči dalším osobám jako sdružení (a tedy jsou všichni zavázáni ze svých závazků společně a nerozdílně, ručí celým svým majetkem a hodnoty vytvořené v rámci svého podnikání nabývají do společného podílového spoluvlastnictví s ostatními podnikateli), případně se další osoby ani nedozví, že podnikatel, se kterým mají smluvní vztah, je vůbec členem nějakého sdružení.

Mínusy jsou k ničemu.Otázka zní: proč mezi podnikajícími právnickými osobami, není uvedeno také SVJ.Děkuji za vysvětlení.

JaVa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.