Vložil HajdyHou (bez ověření), 2. Únor 2017 - 13:24

OCD pak znamená „obsedantně kompulsivní poruchu“. Jde o „nutkání, že musíte otravovat ostatní“ což bude zřejmě projevem nějakých křivd z raného mládí (možná zneužívání bratrem), které Vás nutí, vymýšlet si různé malé tyranie, kterých se chcete, a nyní i můžete, dopouštět na spoluvlastnících ve Vašem SVJ. Pro ukojení Vašich choutek jak v tomto případě „soukromou tyranii“ provést: postupujte v souladu s „gramatickým výkladem zákona“.

Z §4 zák.67/2013 plyne: pokud poskytovatel (SVJ) s příjemcem služeb (vlastníkem) prokazatelně ujednal částku 1500Kč nebo tuto částku rozhodlo společenství (usnesením shromáždění vlastníků) a on zaslal platbu ve výši 2500Kč, nejednal v souladu se zněním zákona.
  1. Poskytovateli v takovém případě, zákon přiznává právo na pokutu (§13/1: „Jestliže poskytovatel služeb nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, …“) ve výši stanovené v §13/2 (tj. od 1.1.2017 max. 50Kč/den není-li dohodnuta výše pokuty nižší)
  2. platba 2500Kč na účet SVJ není požadovaná „PŘEDEPSANÁ“ záloha 1500Kč a neměla být použita pro vyrovnání pohledávek na které byla předepsána částka 1500Kč (tzn. záloha na náklady na „zálohově konzumované“ služby).
Jsou zde ale některá úskalí:
(1) výše záloh (§4) musí být stanovena řádně a musí být příjemci známa (prokazatelně sdělena)
(2) zálohy není zákonné používat na jiný účel, než na který byly zaslány (je li účel přijaté platby jakkoli seznatelný)
(3) §13/1 (cit. „Jestliže … nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, zejména … nebo … nebo … je povinen zaplatit druhé straně pokutu… , ledaže by …“) je kogentní a nedává žádnou možnost „uvážení/odpuštění“ ani poskytovateli ani příjemci, odchýlit se od splnění „POVINNOSTI zaplatit pokutu“. Pokud nárok na pokutu vznikne, nemá strana které je to ku prospěchu povinnost pokutu ani vyčíslit ani předepsat k úhradě, POKUTA je podle mne splatná k datu kdy k porušování zákona přestane docházet.
Příkladně: příjemce požádá o podklady dle §8/1. Dostane je ale až 1.8.2016 tzn. se zpožděním 60-ti dnů. Poviností poskytovatele tedy JE k 1.8.2016 uhradit pokutu za nesplnění povinnosti dle §8/1, kterou si sám vyčíslí ve výši 60×100Kč/den (v r.2016 byla pokuta ještě 100 a ne 50 jako je tomu od 2017). Pokud tak ale neučiní, dopouští se od té chvíle porušení povinnosti uložené mu §13/1. Takže dojde li k rozumu až 15.9.2016 a k tomuto datu zaplatí 60×100Kč plynoucí z porušení §8/1 je k témuž datu povinen uhradit i 15×100Kč/den za porušení §13/1.
Bohužel teprve hlavy vyžraných českých soudcokratů musí rozhodnout (což ale nebude jistě ani před rokem 2025 – pro mnohé v době za koncem jejich životů) rozhodnou zda je správný tento výklad nebo nějaký jiný…

Váš výrok „že nejste spořitelna“ je pravdivý, ale zela mimo mísu.
Stejně tak je v nemálo situacích, pravdivý výrok že 1+1=2

HajdyHou

PS: Nick „Querty“ jako obvykle sděluje „svoji“ pravdu, která je nahony vzdálena od skutečnosti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.