Vložil krcma, 6. Únor 2017 - 22:09

Omlouvám se, že jsem nereagoval dříve, mám nyní hodně práce..

V účtovém rozvrhu vidíte čísla a názvy účtů. Domnívám se, že většina účetních programů, pokud z nich vyjedete např. hlavní knihu, případně obratovou předvahu, tak bude tyto údaje také obsahovat (tj. název a číslo), pak účtový rozvrh navíc nepotřebujete.
Ale pokud bude sestava, kterou Vám správce (účetní) předloží, obsahovat pouze holá čísla účtů, pak se v tom jako neúčetní skutečně budete bez účtového rozvrhu těžko orientovat. Jako účetní sice už lépe, ale také nepoznáte, který analytický účet je k čemu používán (např. budete vědět, že účet 324 jsou přijaté zálohy, ale již těžko poznáte (pokud to nebude třeba patrné z nějakého účetního zápisu), jestli účet 324.200 jsou zálohy na vodu nebo na úklid). Je tedy asi lepší ji požadovat (nikdy nevíte v jaké formě výkazy dostanete)

Co se týká účtování příspěvku na správu, tak nevím jaké zdanění máte na mysli. Pokud myslíte zdanění na straně vlastníků, tak to se způsobem účtování na straně SVJ nemá nic společného. Ale pokud vyjdeme z toho, že i příspěvky na správu jsou hrazeny zálohově, pak ke zdanění nevidím důvod.
A na straně SVJ příspěvky nejsou předmětem daně (také bez ohledu na účtování)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.