Vložil Taisa, 15. Leden 2017 - 13:17

V tom případě má družstvo patrně pravdu. Dle zákona „součástí smlouvy o převodu vlastnictví jednotky z vlastnictví družstva je i vzájemné vypořádání prostředků určených na financování oprav a údržby budovy a dále prostředků tvořených ze zisku bytového hospodářství připadajících na převáděnou jednotku. Nevyčerpané prostředky určené k vypořádání převede družstvo právnické osobě zabezpečující správu domu, tj. SVJ“. Neříká se tam nic o jednotkách, které zůstávají v majetku družstva.

IMO záleží na spoustě věcí – zda se jedná o malé BD, které mělo v majetku jen Váš dům, nebo velké, které má i další domy. Zda jste v družstvu ukončili členství, nebo jen převedli byty, ale jste stále členy s právem hlasování na schůzích BD. Pokud se jedná o malé BD, které má jen Váš dům a pokud jste stále členy, je to jednoduché – svolejte schůzi a odhlasujte si převod zbývajícího zůstatku na SVJ. Nebo pokud se jedná o malé BD a zbývající byty se brzy též převedou do OV, BD při každém převodu převede též odpovídající zůstatek do FO.

Možná by šlo na schůzi SVJ odhlasovat (BD má méně než 25%, tzn. ho přehlasujete), kolik musí každá jednotka vložit počáteční vklad do FO. S tím, že ostatní jednotky mimo BD mají „splněno“.

Pokud se to nepodaří, museli byste každý výdaj z FO účtovat zvlášť novým vlastníkům, kteří by jej hradili z FO a zvlášť BD, které by jej hradilo hotově. Je to složité. Snad by Vám poradil nějaký právník se specializací na BD/SVJ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.