Vložil Evžen (bez ověření), 13. Leden 2017 - 17:08

Víte o § 13 NV č. 366/2013?

„§ 13“

„(1) V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je rozhodování o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10000 Kč, dále rozhodování o zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž zůstatková cena v kalendářním roce nepřesahuje v souhrnu 10000 Kč; to neplatí, pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného.“

„(2) V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je rozhodování o opravě nebo stavební úpravě společných částí nemovité věci, nepřevyšují-li náklady v jednotlivých případech částku 1000 Kč v průměru na každou jednotku; tento limit neplatí, pokud se jedná o opravy způsobené havárií na společných částech, nebo pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného.“

Tak jak vidíte, buď máte uvedené limity řešené ve stanovách, pokud ne, platí citované ustanovení § 13 NV č. 366/2013.

Např. kamerový systém bude movitou věcí, pokud nemáte limit nybytí movitých věcí upraven stanovami, pak může výbor rozhodnout sám jen do výše 10 000 Kč.

Dodržujte uvedená pravidla, nelze ignorovat vaším tvrzením „Kdybychom s každou věcí měli dělat schůzi a ptát se všech zda to chtějí tak nebo jinak, tak se na ničem neshodneme a hl. pak schůzujeme 5 x do roka.“ Pokud se neshodnete a nebude odsouhlaseno usnesení, tak prostě věc realizovat nemůžete. Tak to v SVJ funguje, rozhoduje nejvyšší orgán SVJ shromáždění vlastníků, statutární orgán ho musí respektovat a nemůže v rozporu s právními předpidy rozhodovat o věcech, které patří do působnosti shromáždění vlastníků.

Pokud budete mít kvalifikovaného pověřeného správce (předsedu společenství), tak nevím, proč by se měly rozhazovat peníze kolem dokola. Za správu byste pravděpodobně platili víc, ale o financování různých záležítostí bude podle výše uvedených pravidel rozhodovat shromáždění vlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.