Vložil TN (bez ověření), 12. Leden 2017 - 12:25

Magdo, my tu řešíme případy neslušných SVJ. Když nabyvatel požádá neslušné SVJ o zaslání stanov, takové SVJ mu nic nepošle.

A pokud pošle a pošle ty staré stanovy, tak u soudu bude advokát neslušného SVJ tvrdit, že v té obálce byly nové stanovy a že žalobce lže. Dokazujte obsah obálky…

Můj dotaz byl označen jako blábol a Pavel mě obviňuje, že jsem mimo realitu. Já vycházím z osobních a reálných zkušeností, jak se chovají některá SVJ. Nic si nevymýšlím. Vše mám zdokumentováno, protože vedu určité soudní spory. Až budu mít rozsudky, budu je zde postupně zveřejňovat, aby pomohly ostatním vlastníkům. První žaloby jsem podal roku 2015 a 2016, konec řízení očekávám v průběhu 2017 a 2018 (pokud se SVJ neodvolají). Většina žalob se týká stanov a dobrým mravům odporujícím ustanovením (zákaz nahlížení, zákaz plných mocí apod.).

Ale zpět k tématu. Podle mého názoru by se tedy lhůta počítala od zveřejnění ve sbírce listin rejstříkového soudu. Jenže jsou SVJ, která nezakládají nic, ani nové stanovy. Řekněme, že v roce 2016 přijalo SVJ nové stanovy, ale do sbírky je založí až po napomenutí soudem v roce 2018. Začne tedy 3-měsíční lhůta pro nabyvatele běžet v roce 2018? Domnívám se, že zde by se soud přiklonil k zákazu zneužívání práva (§ 8) a vyslovil by se, že nabyvatel se mohl o přijetí stanov dozvědět dříve a měl být aktivní.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.