Vložil Pavel, 11. Leden 2017 - 23:18

TN,

nejsem si vědom, že bych napsal, že možný budoucí vlastník je druhou osobou.

Možného budoucího vlastníka považuji za třetí osobu, která stojí mimo vztahy mezi členy SVJ navzájem a mezi členy SVJ a SVJ. Pokud nekoupí jednotku, tak se nikdy druhou osobou nestane.

Platné a účinné stanovy jsou po schválení na shromáždění, není-li stanoveno ve stanovách datum pozdější. Zda jsou uloženy ve sbírce či nikoliv na jejich platnost a účinnost nemá vliv.

Místo právníka, který pouze nahlédne do katastru a sbírky listin, je vhodnější angažovat účetní, která posoudí účetnictví. Ve sbírce by měly být účetní závěrky a budoucí prodávající si může vyžádat podrobnější účetní dokumenty. Při investici jako je nákup bytu se to vyplatí více než ten právník. A pokud se k potřebným dokumentům nedostanete, tak byt nekupujte, je to signál, že je v SVJ něco špatně.

Optimisticky předpokládám, že to co píšete „neslušných a arogantních SVJ“ se vztahuje jen na menšinu z cca 60 000 SVJ. Členové SVJ, která fungují normálně, se tím nikde nechlubí.

Jinak každá mince má dvě strany. Pokud se nechcete o bydlení starat, najděte si normální BD nebo SVJ. O rodinný dům se musíte starat, ale zase si rozhodujete s právem veta.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.