Vložil ? (bez ověření), 31. Prosinec 2016 - 14:52

Pane Charváte,

chápu Vaši situaci – a opravdu není ve vašem SVJ vše v pořádku. Také je mi jasné, že za roky, kdy se dům dával „do pucu“, jste odvedl možná stovky hodin ve prospěch vás, co jste v domě bydleli. Berte to jako jednu životní zkušenost,kterou máte za sebou. Bohužel se obávám, že máte teď před sebou další, a na to budete potřebovat hodně sil.

S novým občanským zákoníkem přichází hodně změn, komu prospějí, záleží dnes mnohem více ma tom, kdo vystartuje jako první a zařídí si poměry „k obrazu svému“ dřív, než se zbytek neinformovaných, ukolébaných, utahaných vlastníků stačí zorientovat, rozmyslet a zareagovat.

Zde v diskuzi se dočtete, že jak vše dopadne, si nejsou jisti ani právníci – určitě aspoň trochu záleží i na tom, jak se zachová zatím mlčící většina.

Bohužel Vás osobně bude bydlení stát víc peněz – pokud se v domě nedomluvíte,

  • neuděláte si solidní plán, kolik je třeba vybírat na další opravy,
  • nebudete každoročně kontrolovat, jestli je to málo-tak akorát-nebo příliš, budete mít vyšší životní náklady

Pokud byste dokázal dalším vlastníkům, že suma 30 Kč/1 m2 je příliš, a domluvili se předem, že tuto částku snížíte hlasováním na schůzi shromáždění, podaří se Vám část svým peněz zachránit.

Také kontrolujte, jestli výbor pracuje dobře, jestli za ty peníze, co dostává (věřím Vám, že Vy osobně byste s touto částkou dokázal zacházet šetrně-ale veřte, že pro mladší věkové kategorie je to nic moc), odvádí dobrou práci.

Bohužel, v rámci toho se zajímejte, jestli výbor za SVJ dodržuje zákony, mj. i povinnost z odměn statutárnímu a j. jiným volebním orgánům, zdravotní pojištění (při vyšších částkách i sociální). Říkám bohužel, protože to znamená další peníze z kapes vlastníků

Nepíšete, jetli máte kontrolní komisi nebo revizora účtů, ti by Vám se vším, co shledáváte u vás v nepořádku, správně měli pomáhat.

Vím, že Vám neodpovídám na to, co Vás nejvíc tíží – ale zkušenostmi nejen u nás v domě – i četbou v této diskuzi jsem stále přesvědčován, že v současné době se v naší zemi právní jistoty neustále snižují a obyčejní člověk-vlastník nemá zastání.

Říct, že se máte soudit, že Vás ten soud má přijít na nějaký desetitisíc, na výsledek soudu budete čekat spíše několik let, a pak soudce, který vydělává za měsíc kolik možná Vy máte důchou za rok, prohlásí důvody Vaší žaloby za „bagatelní“, to Vám tady budou někteří radit, jiní Vás od toho zrazovat…

To vše je smutné, ale reálné – hledejte způsob, jak se do budoucna bránit,hlavně buďte s předstihem informován, avšak počítejte s tím, že jak za Vašeho předsedování už to nikdy nebude – šetřte se a svoje zdraví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.