Vložil TN (bez ověření), 28. Prosinec 2016 - 13:44

Vytápěním bych neargumentoval, jednak má svou samostatnou vyhlášku a koneckonců podle § 9 platí, že „u nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou nelze do paušální platby zahrnout platbu za dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody a dodávku vody a odvádění odpadních vod“, tzn. teplo a voda jsou posuzovány přísněji a jde o vždy individuální služby (individuální dodávky do bytů).

Kdežto úklid nebo elektřina společných prostor je vždy kolektivní službou (kolektivním dobrem). Úklid je přímou součástí správy (údržby) domu v užším slova smyslu.

Tak nějak na to asi bude nahlížet soud a takto by argumentovalo i dotyčné SVJ.

V daném případě bych asi bál jít jako vlastník do soudního sporu, např. žalobou na určení neplatnosti vyúčtování služeb, pokud by SVJ neuznalo mou reklamaci vyúčtování, kdy bych požadoval, aby mi úklid byl vyúčtován a SVJ by to odmítlo s odvoláním na stanovy.

Dokážu si představit, že na základě ustanovení stanov („Náklady na služby se na vlastníky jednotek rozúčtují takto: provoz výtahů a úklid společných prostor v domě bude účtován v rámci vyúčtování příspěvku na správu domu a pozemku“) mohu maximálně vyzvat SVJ, aby mi tedy vyúčtovalo správu, když s tím i stanovy počítají.

Jenže spousta neslušných SVJ (zejména těch ovládaných družstvy) vyúčtovává správu tím způsobem, že na shromáždění nahlas řeknou: máme na účtu 2 mil., ve fondu oprav je 1,8 mil., zůstatek úvěru je 8 mil. Kč. Příspěvek na správu byl vyúčtován, nazdar bazar!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.