Vložil Orel (bez ověření), 3. Prosinec 2016 - 10:44

Napsal jste: „Od okamžiku platnosti NOZ má vlastník bytu podle § 1180 spravovat tu společnou část domu, kterou má k výlučnému užívání, na svůj náklad! To znamená, že SVJ mělo povinnost uhradit pouze opravu původní společné části lodžie – tedy podlahu a zábradlí.“

Nerozumím, vždyť si odporujete. Jestliže má vlastník spravovat společnou část domu, kterou má k výlučnému užívání, na svůj náklad, tak to znamená, že podlahu a zábradlí nemá hradit SVJ, jak píšete, ale vlastník. Přece výlučně užívá celou lodžii vč. podlahy a zábradlí.

Napsal jste: „Znám jedno SVJ, které mělo již dříve shodný problém. To od platnosti NOZ stanovilo další příspěvek uživatelům lodžií, který vede na zvláštním analytickém účtě a ze kterého se budou hradit jen opravy lodžií.“

To souhlasí s tím, co jsem uvedl ve svém předchozím příspěvku. SVJ zřejmě ve stanovách stanovilo, že lodžie ve výlučném užívání vlastníků budou spravovány na náklad těchto vlastníků.

Také jste napsal. „kam by se poděla spravedlnost, kdyby SVJ nekonalo?“

Kdyby SVJ nekonalo, tak by měl vlastník sám navrhnout změnu stanov ve smyslu § 1180. Pokud by změna nebyla odsouhlasena, může se přehlasovaný vlastník obrátit na soud podle § 1209. To bych také udělal, kdybych byl v uvedeném domě vlastníkem jednotky bez lodžie. Vy klidně píšete, že SVJ uhradí opravu podlah a zábradlí lodžií. Tzn. že by se podle vás z příspěvků vlastníků bez lodžií měly hradit opravy podlah a zábradlí lodžií, ačkoli oni lodžie užívat nemohou. To vám připadá spravedlivé? Vždyť je to v rozporu s ustanovením § 1180.

Co se týče samotného zasklení lodžií, podstatné je, zda bylo zasklení schváleno shromážděním jako zlepšení společných částí domu, nebo jako možnost každého vlastníka provést na své náklady zasklení, které bude v jeho vlastnictví. V prvém případě se zasklení provede u všech vlastníků s lodžiemi a náhrady ponese vlastník nebo SVJ podle toho, jak upravují stanovy u lodžií. Pokud podle se podle stanov hradí z příspěvků všech vlastníků, tak by měli vlastníci bez lodžií požadovat úpravu stanov, jak jsem už uváděl. V druhém případě náklady na zasklení ponese vlastník zasklení a místo úhrady z tzv. fondu oprav a kompenzace ostatním by si měli úhradu zasklení provést vlastníci zasklení a není třeba vyplácet ostatním žádné kompenzace. Podle zákona ani nelze hradit z tzv. fondu oprav tj. přes příspěvky na správu věci, které jsou ve vlastnictví vlastníků jednotek.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.