Vložil krcma, 1. Prosinec 2016 - 20:29

Pokud je předseda důchodce, bude to úplně stejné, tj. platí jak sociální, tak zdravotní pojištění i daň z příjmů. Když to rozeberu:

- daň z příjmů - stejně jako každý jiný může podepsat prohlášení poplatníka, že bude uplatňovat slevu na dani 2070/měsíc. Což může pouze u jednoho zaměstnavatele, u důchodců je pouze pravděpodobnější, že tím zaměstnavatelem bude právě SVJ.
Tady připomínám, že před časem naši úžasní zákonodárci tuto slevu důchodcům vzali, tak na tom byli ještě hůř. Ústavní soud toto naštěstí zrušil.

- sociální pojištění - ani tady není rozdíl. Pracující důchodce odvádí sociální pojištění stejně jako běžný zaměstnanec. Toto zaplacené pojištění mu ale jde dál do důchodu a může si požádat o jeho navýšení (když ho platí nějakou dobu, tuším že rok)

- zdravotní pojištění - ano, plátcem ZP za důchodce je stát. Ale to neznamená, že by sami důchodci již ZP neplatili. Z toho co si vydělají ho platit musí. Rozdíl je pouze v tom, že pokud takový důchodce nemá žádný příjem, ze kterého by se ZP odvádělo, tak pojištění zaplatí stát. Člověk, za kterého stát pojištění neodvádí musí vždy platit minimální pojistné, i kdyby třeba neměl žádný příjem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.