Legálnost vyplácení odměn, případné vrácení odměn výboru SVJ

Vložil polhqnd, 25. Listopad 2016 - 18:08 ::

V našem SVJ nastala situace, kdy si členové výboru v minulosti vyplatili odměny za období 2014 a 2015 na základě dohody o provedení práce, které sepsali sami mezi sebou jako členové výboru a zaměstnanci. Problém ale je, že toto nebylo odsouhlaseno shromážděním vlastníku na žádném shromáždění (přesněji to není uvedeno v žádném dochovaném zápisu ze shromáždění). Nicméně tato částka je zahrnuta jako Příspěvek na správu v měsíčních předpisech, které podepsali všichni nájemníci (ať už se jedná orok 2014, 2015 i 2016), tudíž o tom každý ví. Dřívější vedení, tehdy ještě BD tento příspěvek dostávalo, po změně na SVJ a zvolení nového výboru se v tom tak nějak pokračovalo i když stanovy byly samozřejmě jiné. Na posledním shromáždění se tento bod řešil stím, že je možno to odsouhlasit zpětně a všechno bude urovnáno (tím by to asi skončilo), ale zatím k tomu nedošlo a není jisté, že dojde. Dotazy tedy zní:

  1. Bylo vyplácení těchto odměn na základě výše uvedených skutečností v pořádku anebo se to musí urovnat zpětným odsouhlasením?
  2. Může SVJ v případě neodsouhlasení vymáhat vrácení těchto odměn zpět? Případně jakou šanci by měli členové výboru, kdyby se tomuto chtěli bránit?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.