Mohou členové výboru skončit ve vězení za neobnovení účetnictví? Pevné nervy reformátora

Vložil TN (bez ověření), 3. Listopad 2016 - 9:49 ::

Narazil jsem na čerstvý judikát 5 Tdo 1226/2015: obviněný nesplnil povinnost provést opatření k obnovení účetnictví, ze kterého se zachovaly pouze fragmenty hlavní knihy … v případě, že účetní záznamy jsou ztracené … je účetní jednotka povinna provést opatření k obnovení účetnictví. Obviněný proto byl povinen účetnictví obnovit a zajistit jeho řádné vedení, což nesplnil, čímž naplnil znaky přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření.

Stává se, že v domě vzniklo ze zákona SVJ, ale nedošlo k jeho „aktivaci“. Případně SVJ funguje, ale nevede účenictví. Nebo účetnictví vede, ale odvolaný výbor účetnictví nepředá, nebo předá jen torzo.

Co s tím.

Kandidovali byste do výboru takového SVJ?

Nebo prodáte byt a odstěhujete se jinam?

A co když pak zjistíte, že v jiném domě sice účetnictví vedou, ale vládne tam diktátorský výbor, který vám nechce nic ukázat k nahlédnutí?

Prodáte byt a odstěhujete se jinam?

Budete se takto stěhovat každý rok z domu do domu?

Nebo se rozhodnete svoje SVJ reformovat, kandidujete do výboru a vše dáte do pořádku?

SVJ třeba nemá zvolený výbor, ale v momentě, kdy ho zvolí, měl by zajistit obnovení účetnictví. Jde sice o judikát z s.r.o., ale je myslím uplatnitelný na každý statutární orgán kterékoli právnické osoby. Nový výbor by měl teoreticky oslovit všechny bývalé i současné smluvní partnery, požádat je o kopie účetních dokladů a účetnictví obnovit a práci zadat účetní firmě.

Kolik pak asi stojí taková obnova účetnictví za 10 let?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.