Vložil krcma, 2. Listopad 2016 - 21:51

Veroniko, v prvé řadě by se mělo zapsat SVJ do veřejného rejstříku. Tj. svolat shromáždění vlastníků, zvolit výbor, schválit stanovy. Jak jsem psal, bez toho se o tom vůbec nemusíme bavit, katastr by převod beztak pravděpodobně ani nezapsal.

Co se převzetí dluhu týká. Hodně se to tu řešilo, existuje judikát ústavního soudu, že s převodem jednotky přechází i úvěr. Nicméně Váš případ je trochu jiný a to se dostanu k tomu rozdílu mezi spolkem a SVJ, o kterém byla Vaše prvotní otázka.
Členství v SVJ je neoddělitelně spojené s vlastnictvím bytu. Takže pokud koupíte byt, kde je SVJ, automaticky se stáváte členem tohoto SVJ, nikdo se Vás na to neptá. S členstvím pak musíte dodržovat stanovy, přebíráte závazky SVJ, stejně jako ručení za ně.
Ale členství ve spolku je dobrovolné. Nikdo Vás do něj nemůže nutit, i když v tomto domě koupíte byt. A pokud má spolek nějaký dluh, nedomnívám se, že byste ho měla automaticky převzít, nic Vám do nějakého spolku není, není Vám nic ani do toho, zda provedl zateplení domu a vzal si na to úvěr. Tedy pokud do tohoto spolku dobrovolně nevstoupíte, pak již bude záležet na jeho stanovách, jestli je tam napsáno, že členové platí nějaké členské příspěvky (mj. i na pokrytí splátek úvěru).
Ale samozřejmě je lepší to řešit předem, tj. domluvit se s prodávajícím, abyste předešla budoucím problémům.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.