Vložil Petr87, 2. Listopad 2016 - 21:34

Formulace v ceníku Vašeho správce je velmi zajímavá a dá se vyložit více způsoby.

Obecně to, že každý měsíc nahlásí vlastník jiný počet osob, ještě neznamená, že žádá zároveň o změnu předpisu záloh. Vlastník splnil svou zákonnou povinnost oznámit změnu počtu osob, ale změnu výše měsíčních záloh třeba vůbec nepožaduje. Možná by se za vyžádanou změnu dalo považovat nahlášení jiného počtu osob v případě, že měsíční záloha je dle Vašich stanov určena ve smyslu „x Kč na osobu“.

Oznámení o nabytí není žádná žádost vlastníka o změnu předpisu plateb – nelze změnit něco, co ještě vůbec neexistuje. Ve své podstatě zde existuje pouze zájem o vystavení předpisu plateb ze strany společenství vlastníků – vlastník je povinen hradit zálohy dle předpisu záloh, takže je pouze v zájmu SVJ mu předpis předat.

Můžeme se zaměřit na formulaci „na žádost vlastníka“. Prvním pohledem na věc je, že každý vlastník má možnost jednou požádat o individuální změnu předpisu zdarma. To znamená, když bude mít v kalendářním roce jednotka postupně čtyři vlastníky, každý z nich má nárok na jednu individuální změnu předpisu zdarma.

„Druhá a další individuální změna na žádost vlastníka“ rovněž může znamenat ve vztahu k SVJ, které podepsalo smlouvu se správcem, že pouze první vlastník, který požádá o změnu, má tuto zdarma. Kdokoliv další požádá o změnu, vždy bude SVJ fakturována cena za individuální změnu zálohy na žádost vlastníka.

Závěrem bych to shrnul tak, že na Vaši otázku neexistuje jednoznačná odpověď.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.