Vložil TN (bez ověření), 24. Říjen 2016 - 14:14

Ano, ale to je přece ono, o čem píšu. Podle § 1180 má vlastník přispívat (=hradit náklady). K tomu je třeba zjistit výši nákladů (skutečnou či odhadovanou), tedy vytvořit rozpočet.

Pokud ale někde správci radí SVJ, aby měli v evidenčním listu položku „fond oprav“, do kterého si budou ukládat konstantní částku (členský příspěvek) dle konstrukce XX Kč/m čtvereční, v účetnictví se to účtuje jako dlouhodbá záloha, z toho se platí splátky úvěrů, opravy, údržba, odměny funcionářům a mzdy, odměna správci, právní služby, něco na konci roku zbyde a ten se přesune do dalšího roku, a tak to jde dokola, tak se nedivím vlastníkům, kteří proti takové praxi vystupují a soudí se.

U nás samozřejmě tvoříme rozpočet.

Dále tvrdím, že by se neměl používat pojem „příspěvek“ v jednotném čísle, protože je matoucí a je způsobilý vyvolat záměnu s fondem oprav či členským příspěvkem.

Otřesné je, že některá družstva spravující SVJ klamavě používají pojem „příspěvek na správu domu a pozemku“ pro svoji smluvní odměnu a do předpisu záloh pak vkládají další položku „fond oprav“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.