Vložil Pozorovatel, 22. Říjen 2016 - 16:46

K lepšímu zorientování opustte terminologii zálohové platby vycházející ze zákona č.52/1966 Sb., o osobním vlastnictví k bytům, kdy vlastníci skládali zálohově platby na fond provozu, oprav a společných částí domu a pozemku.(Tehdejších vlastníků bytu bylo tak 1%, většina bydlících měla byty k osobnímu užívání což je něco úplně jiného)

Nyní máme zákon č.89/2012 Sb.,(NOZ) a ten hovoří o příspěvcích na správu domu a pozemku,platbách za služby což je třeba voda,komunální odpad,teplo.

Při prodeji bytové jednotky SVJ obvykle původnímu vlastníkovi příspěvek za správu domu a pozemku nevráti, byl li zaplacen anebo jej dluží pokud jej nezaplatil.

Služby – pokud zaplatil penize na vodu nebo teplo, které ještě nespotřeboval, musí se původnímu vlastníkovi vrátit, pokud mu protékal záchod a poskytnutá platba není dostatečná na spotřebovanou vodu, má původní vlastník dluh třeba u vodáren. Počítá se poměr dnů vlastnictví.

Toto nového vlastníka vůbec nezajímá. To není jeho problém.

Co nového vlastníka ovšem zajímat musí, jsou dluhy SVJ (modernizace výtahu,zatepleni) ,nebot'nabytím bytové jednotky se automaticky ze zákona stává člen SVJ, který ručí za úvěr a přechází na něj povinnost plateb úvěru od té doby co byl zapsán v katastru jako nový vlastník. Opět ho ovšem nezajímají nezaplacené splátky úvěru předchozím vlastníkem. To je mezi SVJ a původním vlastníkem. Já jsem měl takto paní co už v domě dávno nebydlela a splácela soudem určenou 100 Kč po dobu 3 let.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.