Vložil krcma, 20. Říjen 2016 - 9:37

1. k tomuto posílám odkaz na celkem pěkný srovnávací komenář:

http://www.wolterskluwer.cz/cz/system-aspi/o-systemu-aspi/obcansky-zakonik-srovnavaci-komentar-ukazka.c-510.html

V aktuálním znění zákona skutečně chybí doslovná věta "dluhy přecházejí". Nicméně právníci a soudci to přesto dovozují. Z tohoto důvodu se také připravuje novela, která má těmto dohadům jednou pro vždy učinit přítrž (tato věta tam bude). Chápu, že byste chtěl, aby zákony byly psány doslovně, nicméně tak tomu bohužel mnohdy není.

2. Vše vychází z onoho par. 1186, odst. 2, který hovoří o povinnosti vystavit potvrzení o existenci dluhů. Toto má chránit kupujícího, aby měl možnost si stav těchto dluhů zjistit. Není nutné ho chránit před případnými pohledávkami, které jdou k jeho dobru..
Ano, záloha je z účetního pohledu závazek SVJ vůči majiteli bytu. Nicméně tento závazek je posléze vyrovnán souvisejícím předpisem. Takže SVJ má závazek 40000 vůči Vám, ale zároveň má pohledávku např. 38000 Kč. Rozdílu se říká přeplatek. Přejde oboje, ale v rozdílu pouze 2000 Kč.
Co se ročně nevyúčtovává je dlouhodobá záloha (tzv. fond oprav), kde můžete také poslat ročně klidně 40000 Kč, při převodu bytu tam může zůstat (jako Váš podíl) třeba i několik set tisíc. Ty samozřejmě také přejdou, nikdo Vám nevyčerpáný zůstatek nevrátí, to by bylo více než absurdní..

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.