Založení SVJ bez kooperace některých majitelů

Vložil SalmaGH, 17. Říjen 2016 - 14:05 ::

Dobrý den, již několik měsíců se potýkáme s problémy v otázce založení SVJ. Pokusím se shrnout důležitá fakta a prosím Vás o radu, jak postupovat dále.

  1. Vlastním byt v OV v bytovém domě (všechny jednotky jsou v OV) s celkem 18 jednotkami. Jedna z jednotek je ve společném vlastnictví všech majitelů – každý k ní má podíl odpovídající podílu společných prostor.
  2. Bohužel nemáme založené SVJ. Správu domu již několik let vykonávají dva muži, jeden vlastní v domě dvě jednotky (muž A), druhý jednu (muž B). Vzhledem k tomu, že neexistuje SVJ jsou smlouvy uzavřeny na zmíněné pány: pojistka společných prostor na pana B, smlouva s vodárnami, svoz odpadu také muž B, bankovní účet, na který se posílají příspěvky do fondu oprav a na správu společných částí domu patří muži A, muž B k němu má dospoziční právo.
  3. Vzhledem k tomu, že tato situace není pro zbytek vlastníků akceptovatelná, vznesli jsme v roce 2014 návrh situaci řešit a uvést do pořádku v souladu se zákony. Pánové však situaci řešit nechtějí a jeden z důsledků je ten, že v domě dělají jen nezbytně nutnou správu (např. revize hasicích zařízení), nereagují na korespondenci, neberou nám telefony, nejsou ochotni vyrobit kopie čipů na vstup do domu, blokují využití domovní pojistky na havárii způsobenou zablokovanými stoupačkami apod.. Od počátku tohoto roku většina majitelů přestala na účet pana A posílat finanční příspěvky, a samozřejmě nám pánové nyní hrozí omezením služeb (např. že uzamknou popelnice a klíč dají pouze těm, kteří na účet přispívají).

Prioritou pro nás nyní je založení SVJ tak, abychom dostali IČ a mohli legitimně dům spravovat. Nicméně tito dva muži jakoukoliv snahu o řešení situace blokují. Poslední schůzi jsme měli v únoru 2014, od té doby neznáme hospodaření domu, stav účtu, přehled příjmů a výdajů. Poslali jsme jim výzvu (podepsanou více než 25% vlastníků) ke svolání schůze. Tu ignorovali. Poslali jsme tedy (opět více než 25% vlastníků) pozvánku na schůzi sami a chceme s tím nějak pohnout. Ale jak pokračovat?

V době převodu jednotek do OV (zřejmě někdy před 15 lety) se údajně nějaké stanovy odsouhlasili, nicméně SVJ jako právní forma zaregistrovaná u soudu nevznikla. Nejpozději v roce 2009 byli tito muži údajně zvoleni do výboru, po tomto roce už znovu zvoleni nebyli.

Dotaz:

  • Je nutné pány A+B odvolávat? Máme je vůbec z čeho odvolat v případě, že SVJ neexistuje?
  • Potřebujeme mít souhlas 100% vlastníků s novými stanovami?
  • Společná jednotka se údajně využívá pro zabezpečení správy domu. Kromě pánů A + B k ní nemá nikdo klíče. Oni nám klíče poskytnout odmítají. Mají na to právo?
  • Je vhodné zvolit na následující schůzi (kterou jsme svolali my vlastníci a nikoliv pánové A+B) nějaký „přípravný výbor“ – tj. lidi, kteří se budou nadále zabývat založením SVJ.
  • Je vhodné založit nějaký účet např. v notářské úschově, kam budeme v mezičase posílat příspěvky abychom měli z čeho zaplatit notáře, právníky apod.?

Děkuji za jakékoliv informace, odkazy, rady. Hezký den

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.