Obdržel jsem výzvu k plnění dle §142a z.č.99/1963

Vložil Zdeněk888, 13. Říjen 2016 - 10:48 ::

Obdržel jsem výzvu k plnění dle §142a z.č.99/1963 od Správce SVJ. Správce SVJ (tj. SBD) chce zaslat částku na jeho bankovní účet za měsíce květen-srpen (zálohy-měsíční platby). Tyto zálohy jsem vlastně zaplatil na poštovní adresu SVJ, ale vrátily se mi nevyzvednuté. Potřebné dokumenty a podrobnosti jsem popsal v dotazu s názvem Zaplacené měsíční zálohy se mi vracejí nevyzvednuté.
Malé shrnutí:
- nemáme stanoveno jak a komu platit měsíční zálohy,
- nemám problém platit na bankovní účet SVJ, ten ale nemáme,
- vadí mi posílat peníze na účet Správce s nímž nejsem v žádném právním vztahu jen tak, sám od sebe.

Důležité pasáže ohledně plateb a jejich vymáhání ze "Smlouvy o zajišťování správy společných částí domu" mezi SVJ a Správcem (tj. SBD):
Čl. III
8. Správce se zavazuje vybírat platby od vlastníkú, případně další platby související se spravovanými nemovitostmi, na účet objednatele vedený u banky. Dispoziční práva k účtu se zřizují jak pro objednatele, tak pro správce....
čl. VI. Zmocnění
2.Objednatel pověřuje správce k vymáhání dlužných plateb, zasílání upomínek k úhradě dlužných částek za služby a příspěvky vlastníků jednotek na náklady spojené se správou domu a pozemku.

Také upozorním, že ve výzvě k plnění je uvedena nepravda, cit. "...že jste výše uvedené platby zasílal k rukám člena výboru Společenství...". Tady Správce lže a mlží, platby byli zasílány na poštovní adresu SVJ
poštovní poukázkou C s doplňkovou službou "Dodejka" a "Dodání do vlastních rukou" tzn., že si peníze může vyzvednout oprávněná osoba.

Momentálně mám na výběr:
A) Udělám vše dle výzvy. Možná budu mít klid, ale tím dám najevo, že jsem pochybil. Jsem přesvědčen, že svoje povinnosti ohledně plateb řádně plním (chci také dosáhnout toho, aby si SVJ založilo svůj vlastní bankovní účet).
B) Výzvu nerespektovat.

Vzhledem k výše uvedenému jak mám reagovat na obdrženou výzvu k plnění? Honí se mi hlavou tyto otázky:

  1. Je výzva k plnění, která je od Správce (tj. SBD) vůbec právně oprávněná/správná, protože nemám se Správcem žádný právní vztah (prosím zohlednit text z čl. VI. Zmocnění odst.2 ze Smlouvy o správě ... mezi SVJ a Správcem viz výše uvedený text)? Může Správce svým jménem takto činit?
  2. Pokud bych teď peníze poslal/posílal na bankovní účet Správce nejedná se v tomto případě o porušení § 1414 NOZ?
  3. Ve výzvě je uvedeno, že můžu za další měsíce hradit na jeho bankovní účet. Mám vůbec akceptovat platební podmínky od "Správce" "na papíru" s jeho hlavičkou a podpisem? Je to právně v pořádku, protože nemám se Správcem žádný právní vztah.
  4. Mám/měl bych na výzvu a její obsah reagovat? Proč, popř. jakým způsobem a komu reakci zaslat?

Jsem přesvědčen, že svoje povinnosti ohledně plateb řádně plním. Možná to "jen zkoušejí". Soudu bych se nebál, ale je potřeba zvážit svoje šance a činit dále správné kroky. Docela by mě zajímal text žaloby, SVJ by muselo doložit, že neplním svoje povinnosti. Faktem je také to, že by mě muselo žalovat SVJ, tedy to samé SVJ, které si měsíční platby zaslané na poštovní adresu SVJ nevyzvedlo. Nevím, možná si nechám vysvětlit soudem, že vlastně dělám všechno "nějak" špatně.

Případné další info na dotaz doplním.
Můžete poradit, díky.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.