Vložil Ing. Otakar Černý, 7. Říjen 2016 - 22:52

Zodpovědnost za spravedlivé rozúčtování v žádném případě neházím na vyhlášku!!! Vyhláška dává jen obecné pokyny, které jsou spravedlivé a poskytují rozúčtovatelům obrovský prostor pro jejich realizaci:

…Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.

Jenomže zdaleka ne každý rozúčovatel dovede spočítat správný součinitel polohy, tzn. naplnit tyto pokyny tak, aby byl výsledek spravedlivý. Většinou nijak zvlášť nepřihlíží ke všem stavebním a jiným okolnostem, což má také odpovídající vliv na výsledek.

Samozřejmě bych také mohl celou složitou korekci hodnot naměřených na radiátorech sloučit do jednoho výsledného součinitele polohy, o čemž jsem také uvažoval, ale v zájmu průhlednosti, férovosti jsem volil otevřenější formu zveřejnění postupu, jak dosahuji spravedlnosti v rozúčtování, což je patrné i na množství údajů ve výpisu hodnot pro konečného spotřebitele.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.