Vložil Olda. (bez ověření), 5. Říjen 2016 - 11:00

Heleno,

v úvodu jste citovala § 5/1 podle něhož o způsobu vyúčtování služeb rozhodne společenství. Pak se ptáte, zda může podle uvedeného ustanovení rozhodnout SVJ podle odečtů měřidel v odběrném místě… 1/2 přítomných vlastníků.

Záleží na tom, jaká měřidla jste měla na mysli. Pokud byste řešila „Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům“, tak SVJ nemůže rozhodnout 1/2 přítomných a dokonce ani dohodou všech, protože na toto rozúčtování se ustanovení § 5/1 nevztahuje. Uvedené rozúčtování totiž řeší speciálně § 6 – Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům, a podle něho konkrétně odstavce 2 a vyhlášky č. 269/2015 Sb. je rozúčtování přesně určeno a nelze rozúčtovat jinak ani rozhodnutím shromáždění nebo dohodou všech vlastníků.

U ostatních služeb se použije vámi citovaný § 5/1 a o způsobu rozúčtování stačí rozhodnutí shromáždění souhlasem 1/2 přítomných.

Nájemníky v SVJ neřešte jak uvádí anon., SVJ rozúčtovává mezi vlastníky, a rozúčtování vlastníků svým nájemníkům je jejich problém.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.