Vložil Johnnyn, 28. Září 2016 - 21:32

dobře, vezmu to jinak a možná blbě, ale přeci: jedná se o panelový dům na pražském jižním městě, jako všechny se jednalo o obecní vlastnictví, které byly následně zprivatizovány bytovému družstvu, po splacení domu obci došlo k vytvoření SVJ, kdy byly převedeny BJ do OV v BD zůstaly pouze nebytové prostory. A teď znovu k tomu co je pro mne hlavní: Jelikož v BD nezůstanou žádné bytové jednotky se již nemůže jednat o BYTOVÉ družstvo, tedy existují dle mého 3 možnosti: 1)vytvořit družstvo nebytových prostor 2)převést podíly na nebytových prostorech na vlastníky bytů, kteří byli do té doby členy BD 3)převést nebytové prostory přímo na SVJ, jakožto právnickou osobu.

V prvním případě je jasné, že o nájemcích, výplatě příjmů z pronájmu atd. bude rozhodovat představenstvo případně hlasováním členů na schůzi. V druhém případě se na to ptám…? V třetím případě o tom bude opět rozhodovat výbor potažmo hlasováním na schromáždění vlastníků.

Otázka tedy možná spíše zní, jak se v takovém případě postupuje. Co se s nebytovými prostory děje v praxi jiných domů.

Z mého laického pohledu, jsou NP zatím v BD, jehož jsme členy a stejně jako platíme všichni do FO na opravy atd, tak nám náleží část příjmů z pronájmů těch NP a je na nás co dále s nebytovými prostory bude. O čemže se má koneckonců i hlasovat na schůzi, tedy je návrh od představenstva BD, že se založí družstvo nebytových prostor kam budou nebytové prostory převedeny – zda z toho vyplývá že jsou nebytové prostory samostatné jednotky ve vlastnictví BD, nebo se jedná o společné části ve výlučném užívání BD netuším. Toto bych se případně dozvěděl kde? ve stanovách BD?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.