Vložil Olda. (bez ověření), 28. Září 2016 - 11:00

Proč nelze od r. 2016 rozúčtovat podle plochy ani dohodou všech?

Od 1.1.2016 se změnil § 6 zákona č. 67/2013 Sb.
Do r. 2016 podle uvedeného § 6 platilo:

„(1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva,u spo­lečenství ujednáním všech vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
(2) Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady uvedené v odstavci 1 podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele“

Od r. 2016 je v § 6 odst.2 uvedeno:

„(2) Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. Základní složka je rozdělena mezi příjemce služeb podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce. Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.“

Jak vidíte z citovaného § 6 odst. 2 platného od 1.1.2016 platí, že při povinnosti instalace „měřidel“ se rozúčtuje podle náměrů (obligatorně) a není už umožněno dohodou vlastníků rozúčtovat jinak, jak umožňovalo citované znění § 6 platé do r. 2016.

V novém znění od r. 2016 sice odst.1 § 6 umožňuje dohodou rozúčtovat jinak, ale to pouze v případech že není stanovena povinnost instalace stanovených měřidel (jedná se právě o ty uvedené vyjímky pro zvláštní technická řešení).

Ano, ustanovení o povinnosti motáže měřidel jste uvedl správně.

Co se týče uvedených vyjímek z povinnosti instalovat měřidla, pak odkážu na článek SEI http://www.cr-sei.cz/…

Státní energetická inspekce podle svého vyjádření opět zahájila kontroly přístrojů registrujících dodávku tepelné energie v bytových domech a víceúčelových stavbách.

SEI kontroly povinnosti instalovat měřidel z vlastního podnětu pozastavila z důvodu možných legislativních změn plynoucích z výsledků studie zadané ministrem průmyslu a obchodu Ing. Janem Mládkem, CSc. Cílem této studie bylo stanovení proveditelnosti instalace těchto přístrojů a ekonomické zhodnocení jednotlivých možností měření tepla.

Výsledky studie jsou již veřejně známy (http://download.mpo.cz/…iloha001.pdf) a Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s externími experty připravuje návrh novely příslušné vyhlášky, která stanoví výjimky z povinnosti. S ohledem na tyto skutečnosti lze konstatovat, že nedojde k plošnému zrušení povinnosti instalace, ale pouze ke specifikaci nových výjimek z povinnosti, které se týkají jen úzkých skupin technických řešení otopných soustav či budov. Ústřední ředitel SEI Ing. Pavel Gebauer se po domluvě s ministerstvem rozhodl odvolat prohlášení o nezahajování kontrol této povinnosti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.