Dotaz na účetní zápočet pohledávky

Vložil sed (bez ověření), 17. Září 2016 - 8:48 ::

Mohu prosím poprosit, jak správně započíst pohledávku za tzv. nebydlícím členem u družstva?

Člen družstva dluží na poplatku za správu (jde o roční poplatek tzv. nebydlících členů), který je splatný ke konci roku, tj. k 31.12.

Je evidován jako pohledávka za členem a po 31.12. se překlopí do pohledávky po splatnosti.

Následně v dubnu družstvo vystaví vyúčtování s přeplatkem za služby.

A teď k otázkám:

Musí družstvo členovi poslat oznámení o započtení pohledávky? Nebo to není jeho povinnost? Prostě si započte a takto poníženou částku vyplatí nižší poplatek, bez toho, aby dali členovi na vědomí, proč mu vrací méně? Bylo by to v pořádku?

Jak se prosím tato operace zaúčtuje? Pohledávka za členem před splatností / pohledávka po splatnosti / přeplatek ze služeb / vyplacení přeplatku / započtení (úhrada dluhu)

Co by se účetně stalo, kdyby člen neuznal započtení a poslal družstvu námitku, že započtení neuznává? Je toto možné? Jak to pak účetně proběhne? (Tedy za předpokladu, že družstvo námitku uzná.)

Ale představme si, že člen započtení neuzná, družstvo neuzná jeho námitku a člen přijde s tím, že má pohledávku za družstvem, kterou si započte proti předpisu nájmu… Co s tím?

V extrémním případě podá člen žalobu o zaplacení a soud mu dá za pravdu – jenže soud rozhodne až za 2 roky a účetní období (ve kterém družstvo prvotně započetlo) je dávno pryč. Družstvo bude muset provést jakou účetní operaci, aby vyrušilo tehdejší započtení?

Děkuji a omlouvám se za laicky položené dotazy.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.