Odpovědnost výboru za vedení účetnictví. Jak se má nově zvolený výbor zachovat, když zjistí, že účetnictví bylo vedeno špatně?

Vložil TN (bez ověření), 10. Září 2016 - 15:13 ::

Pověřeným vlastníkem SVJ bylo družstvo, které mělo v popisu povinností vést účetnictví (za vedení účetnictví je ze zákona odpovědný statutární orgán, na to ani nemusí být písemná smlouva). Družstvo fakturovalo za správu domu 150 Kč/měsíčně/jed­notku.

Družstvo bylo odvoláno z funkce pověřeného vlastníka, shromáždění zvolilo 3-členný výbor.

Měl by výbor po předchozím statutárovi vymáhat vrácení peněz fakturovaných za správu za poslední 3 roky (s ohledem na promlčení), když zjistí, že předchozí statutár vedl účetnictví špatně? Možná ne vše, ale poměrnou část, např. polovinu z těch 150 Kč.

Odpovědnost za účetnictví nese výbor. I když účetnictví vedl špatně předchozí statutár, odpovědnost dopadá na aktuální výbor. Jak se má nově zvolený výbor zachovat, když po převzetí agendy zjistí, že účetnictví bylo vedeno špatně?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.