Vložil TN (bez ověření), 11. Září 2016 - 14:09

V Solusu asi SVJ nebude, protože SVJ pravděpodobně není dlužníkem z úvěrů poskytovaných jeho členy (členy Solusu najdete zde: https://www.solus.cz/…-spolecnosti

Kromě toho jde o nemožnou akci, protože o výpis může požádat Solus vždy jen dotyčná osoba (tedy SVJ by mohlo požádat o svůj výpis). Cizí osoba – člen SVJ, nabyvatel – výpis od Solusu nedostane. Solus není žádným veřejným registrem.

Teoreticky si můžete za 50 Kč/1 strana na poště opatřit výpis z evidence exekucí (https://www.ceskaposta.cz/…ence-exekuci ) pro dané SVJ, ale nečekal bych, že by SVJ bylo v exekuci.

Katastr nemovitostí, rejstřík společenství a sbírku listin (insolvence bude uvedena i v rejstříku společenství) je samozřejmost, ale z nich toho moc nezjistíte.

Problém je, že většina SVJ nezakládá do sbírky listin zápisy ze schůzí – což ani nemusí. Stav účetních závěrek většiny SVJ je takový, že o ničem nevypovídá (jak se diskutuje zde na portálu).

Z veřejných zdrojů tedy obvykle toho o SVJ moc užitečného nezjistíte.

Když kupujete byt, měla byste si vyžádat od realitky (resp. prodávajícího):

  • stanovy
  • prohlášení vlastníka
  • zápisy ze schůzy za určitou dobu, např. posledních 5 let

Já se okolo realitek trochu pohybuju a ujišťuji vás, že bohužel, odbornost realitek je taková, že obvykle realitní makléř má jen mlhavé tušení o tom, že je nějaké SVJ, o prohlášení vlastníka nikdy nic neslyšel a maximálně z něj dostanete výpis z katastru, který si ale můžete opatřit sami, k tomu makléře nepotřebujete.

Zkuste prodávajícího požádat, aby vám dal stanovy (v případě, že je nemá SVJ založené ve sbírce listin), nejspíš vám odpoví, že neví, co to je. Úplně stejně pochodíte s požadavkem na prohlášení vlastníka a zápisy za posledních 5 let.

V Praze a Brně bych se tolik nebál, zde i odbornost realitních makléřů je trochu lepší, ale v nějakém Sokolově si dokážu představit, že realitní makléře dělá ta kuchařka, uklízečka, zedník a noční hlídač (nic proti těmto váženým a důležitým profesím nemám) a jediným jejich úkolem je to zprostředkování bytu. Nic víc z nich nevymáčknete.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.