Vložil N. Klainová (bez ověření), 7. Září 2016 - 8:12

V kapitole B.5. stojí mimo jiné psáno:

Protože účetní výkazy obsahují souhrnné informace, je třeba se ptát na podrobnosti. Ty se dají nejrychleji zjistit z předvahy účtů, obsahující i analytické (podrobné) účty. Předvahu by měl mít člen výboru k dispozici.

Jinde v textu se dočtete, že si SVJ může zařídit, aby byly v účtovém rozvrhu (seznamu používaných účtů) takové názvy účtů, kterým rozumí každý, nejen jako např. Běžný účet, Bankovní poplatky, ale i např. Deratizace apod.

Pokud se účty jmenují např. Ostatní služby, Ostatní náklady** apod., je třeba zjistit u účetní(ho) obsah těchto účtů a poznamenat si jej. Např. u účtu 518 Ostatní služby si poznamenáte, že jsou tam mimo jiné i náklady na deratizaci. V jiném SVJ je účtují na účtu 549 Ostatní náklady.

Pokud účetní předává výboru výstupy z účetnictví, ze kterých není možné zjistit jakoukoliv položku, třeba i ten Váš náklad na deratizaci, jde o neprůkazné účetnictví, čili porušuje § 8 ZoÚ.

Potom si znovu přečtěte kapitolu A „Kontrola správnosti výběru účetní firmy“, protože neprůkazné účetnictví není k ničemu.

Zůstatek nevyčerpaných záloh na správu i na cokoliv jiného musí být zjistitelný na první pohled z každé předvahy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.