Vložil N. Klainová (bez ověření), 27. Srpen 2016 - 10:05

Abych se nemusela opakovat, posílám kopii úvodu k přepracovanému vydání svého miniseriálu pro členy výborů SVJ – neúčetní.

Úvod:

Možná si kladete otázku, proč by se měli členové výborů SVJ orientovat v účetních předpisech, když si platí účetní.

Jeden z důvodů vysvětlím na problému jednoho SVJ z poslední doby. SVJ odvolalo pověřeného vlastníka, kterým bylo SBD. Nový výbor požadoval po SBD předání účetnictví včetně přijatých faktur. V příspěvku zveřejněném na http://www.portalsvj.cz/…-nebo-10-let#… je mimo jiné uvedeno:

„Starší faktury součástí předání nebyly s odůvodněním, že nebylo vedeno samostatné účetnictví pro SVJ, do té doby bylo vedeno účetnictví domů střediskově v rámci účetnictví SBD.

Teprve v souvislosti s novým občanským zákoníkem prý bylo SBD povinno vést samostatné účetnictví pro SVJ. Argumentuje, že nejsme majiteli účetnictví a proto na ně nemáme ze zákona nárok. SBD byl pověřený vlastník, kterého jsme odvolali, …"

Představitel SBD lhal, že povinnost vést pro SVJ samostatné účetnictví vznikla až s novým občanským zákoníkem.

SVJ je účetní jednotka a jako taková musí vést účetnictví od svého vzniku (zákon o účetnictví, § 4). O nějakém střediskovém účetnictví v rámci SBD tam není ani slovo. Zákon vznikl v roce 1991, ustanovení § 4 je tam od začátku a účinné je od 1. ledna 1992.

Při účtování musí SVJ respektovat prováděcí vyhlášku č. 504/2002 Sb. pro nevýdělečné organizace. Naproti tomu SBD vedou účetnictví podle vyhlášky č. 501/2002 Sb., pro podnikatele.

To byla jen malá ukázka, jak SVJ celé roky platilo za něco, co vlastně ani nemůže být považováno za jeho účetnictví.

Za nedodržování právních předpisů odpovídá podle § 4 zákona o účetnictví SVJ, ne účetní! K tomuto ustanovení se ještě vrátíme.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.