Vložil N. Klainová (bez ověření), 22. Srpen 2016 - 8:23

Paní Jar, Váš problém s vedením a s členy SVJ řešit neumím. Snažím se šířit osvětu v tom, co umím. Nikoho neposílám na policii ani k soudu, nemám s tím žádné osobní zkušenosti.

V účetnictví udělat tlustou čáru nelze. Bylo by to porušení § 19 odst. 4 ZoÚ.

Napsala jste: „Pravidla asi zase tak jasná nejsou, když se tu stále řeší dokola, zda příspěvek na správu domu je příjem PO nebo záloha na cosi,…“

Pravidla jsou, ale napsána jsou tak mizerně, že je pochopí málokdo. Mají v tom nejasno účetní i daňoví poradci. Zeptejte se na MMR, jak to myslí s těmi příjmy a náklady. Psala jsem o tom x-krát.

Příspěvky jsou výnosem SVJ. ZDP používá pro výnos pojem „příjem“ viz § 21h, jehož první věta zní: U poplatníka, který je účetní jednotkou, jsou příjmy jeho výnosy.....a výdaji jeho náklady…"

MMR jako autor NV skončilo na půli cesty. Ze ZDP převzalo pojem „příjmy“, u nákladů pojem „výdaje“ nepřevzalo. Příjmy používá jako pro daňové účely, náklady jako pro účely účetnictví. Prostě chaos. Už 3× jsem připomínkovala, že používají nesmyslnou dvojici pojmů náklady a příjmy, proto to málokdo chápe.

Třeba by se vzpamatovali, kdyby jim napsali všichni, kdo se tu k tomu vyjadřují, ať už si udělají konečně pořádek v pojmech.

Rozdíly jsou v rubrice Základy účetnictví – Vedení účetnictví, rozdíly mezi dvojicemi příjmy a výdaji x náklady a výnosy.

Kdo tohle nepochopí, nepochopí, že je nesmysl řešit, jestli jsou příspěvky zálohami nebo příjmem SVJ. Jde o úhel pohledu. Příspěvky mohou být obojím, jen něčím nebo ničím z toho, co jste napsala.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.