Péče řádného hospodáře v praxi

Vložil M.M. (bez ověření), 7. Srpen 2016 - 10:56 ::

Bývalý výbor naše SVJ zavázal na dobu určitou smlouvou o dodávkách elektřiny, která se každé dva roky prolonguje opět o dva roky. V květnu byl zvolen nový výbor, do 14 dnů jsme ho zapsali do rejstříku, já jsem člen nového výboru. Postupně nám výbor předával podklady, bohužel ne příliš ochotně (doposud všechny podklady nemáme, např. nám nepředali zápisy ze shromáždění), v červenci nám předal též smlouvu o dodávkách elektřiny.

Z té smlouvy o dodávkách elektřiny jsem zjistil, že kdyby se v červnu podala výpověď, zamezilo by se automatické prolongaci, nyní je bohužel už pozdě a smlouva opět poběží další 2 roky.

Smlouva není příliš cenově výhodná, spočítal jsem, že kdybychom oslovili nejlevnějšího dodavatele dle ceníkových cen z kalkulaček kalkulator.tzb-info.cz, resp. kalkulator.eru.cz, ušetřil by náš dům asi 2000 Kč ročně. Kdybychom se zúčastnili e-aukce, podle informací jiného SVJ v našem městě, by neveřejná cena byla ještě nižší, a ušetřili bychom 9000 Kč ročně.

Jako nový výbor nevíme, jak se k tomu postavit, jestli to máme nechat ležet, nebo vyzvat předchozí výbor k náhradě škody, protože škoda je minimálně těch 2×2000 Kč (příští dva roky budeme zbytečně platit dražší elektřinu) – a může se stát, že ceny elektřiny ještě budou klesat, resp. by škoda mohla být 2×9000 Kč, pokud bychom se zúčastnili e-aukce.

Můj dotaz tedy zní, jak byste se zachovali, jestli byste to nechali plavat, nebo to nějak řešili. Zajímalo by mě, jestli uzavření nevýhodné smlouvy na dobu určitou s automatickou prolongací je porušení péče řádného hospodáře.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.