Vložil beneficient (bez ověření), 9. Srpen 2016 - 10:54

Tak se zeptám jinak. Pokud jsme dospěli k závěru, že § 1436 nelze uplatnit na vztah vlastník x SVJ, myslíte, že lze § 1436 uplatnit na vztah SVJ x externí správcovská firma?

Lze takové družstvo považovat za externí správcovskou firmu? Mezi SVJ a družstvem není uzavřena žádná smlouva. Správu vykonává fakticky na základě toho, že je pověřeným vlastníkem. Družstvo vysvětluje, že smlouvu před účinností nového občanského zákoníku nepotřebovalo, jelikož určení správce je zaneseno do Prohlášení vlastníka a současně bylo ujednáno v kupních smlouvách. Mám za to, že tato ustanovení Prohlášení vlastníka a kupních smluv pozbyla účinnosti 1. července roku 2000, kdy ze zákona vzniklo SVJ (v roce 2004 bylo zapsané do obchodního rejstříku).

Mají bytová družstva spravující domy a jsoucí pověřeným vlastníkem SVJ nějakou zákonnou výjimku při správě cizího majetku? Ze strany představitelů SČMBD bylo vysvětlováno, že taková SVJ jsou pouze organizačními jednotkami a hospodářskými středisky bytového družstva a jsou podřízeny vnitřním směrnicím družstva, nemají svou právní samostatnost, jelikož „bydlící lid“ na první schůzi zvolil „na věčné časy“ družstvo pověřeným vlastníkem a správcem.

Chci dostat vyúčtování příspěvku a SVJ (resp. fakticky družstvo) mi jej odmítá poskytnout. Ostatním lidem v domě je to fuk. Nevědí, co je příspěvek na správu a ani je to nezajímá, domnívají se, že družstvu platí „nájem“ a maximálně u výtahu drškují, že družstvo „zase zvedlo nájem“. Když ale na schůzi navrhnu volbu vlastního výboru, podpoří mě jen několik lidí… Družstvo je přece božstvo. A božstvo nemusí vyúčtovat přijaté peněžní dary.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.