Vložil nes (bez ověření), 7. Srpen 2016 - 9:46

Já bych řekl, že ta sankce 50 Kč (100 Kč) dle zákona 67/2013 Sb. se týká jen nezaslání vyúčtování služeb. Nezaslání vyúčtování příspěvku na správu se tato sankce netýká, protože zákon upravuje jen služby (§ 1).

Kromě toho, jestli správně chápu, sankci můžete uplatnit jen tehdy, když do 30 dnů (tj. do 31.5.) pošlete reklamaci, když nepodáte námitky, tak se práva na sankci zbavujete (§ 8). Je tam přímá návaznost.

Takže když si třeba teď v srpnu všimnete, že ve vyúčtování něco chybí nebo je něco špatně (např. vám osvětlení chodby rozúčtovali podle osob, ale ve stanovách máte, že se rozúčtovává podle podílu na SČ), tak už máte smůlu, námitky jste ve lhůtě nepodal a sankci 50 Kč také uplatnit nemůžete.

Jediné, co mi není jasné, když nyní v srpnu požádám o podklady k vyúčtování a SVJ mi je nedá, tak jestli sankci 50 Kč můžu uplatnit či ne. Protože prakticky o podkladové faktury od vodáren, tepláren a elektráren může člověk požádat kdykoliv během roku. Podle mého názoru to ale je v zákoně myšleno tak, že musíte požádat do 5 měsíců (tj. do 31.5.). Čili když požádáte v srpnu a SVJ nevyhoví, sankci neuplatníte. (§ 8)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.