Vložil kl (bez ověření), 2. Září 2016 - 8:49

K bodu 4 –

  1. předpokládejme, že SVJ žádné podklady neukáže. Nebo podklady ukáže, ale umožní se jen dívat – zakáže kopírování s odvoláním na stanovy, které „pořizování fotokopií“ zakazují. Podle zákona tedy nebyla splněna podmínka „umožnit pořízení kopie podkladů“. Vlastník podá v červenci 2017 žalobu o umožnění pořízení kopií, kdy soud v listopadu 2018 nařídí SVJ umožnit pořídit kopie. SVJ toto umožní 18.12.2018.

Znamená to, že vlastník může uplatnit pokutu 50 Kč denně od 1.6.2017 do 18.12.2018 (= 28250 Kč, které si pak SVJ může vymáhat po statutárním orgánu jako náhradu škody)

  1. předpokládejmem že SVJ některé podklady ukáže a v souladu se zákonem umožní pořízení jejich kopií. Jenže neukáže všechny podklady. Zde nastane problém důkazní nouze na straně vlastníka, protože vlastník přece neví, jakými veškerými podklady SVJ disponuje. Podá žalobu a na soudu se bude řešit, který podklad je ještě podstatný pro posouzení správnosti vyúčtování a který už důležitý není. Podle mého advokáta je problém, že pokud by vlastník měl jít k soudu, tak by skutečně bylo nutné požadované dokumenty blíže specifikovat (individualizo­vat).S žalobou na vydání listiny (obecně movitých věcí) je vždy problém v tom, že aby byl žalobce s takovou žalobou úspěšný, tak musí jednak to co požaduje k vydání přesně určit a dále ten, kdo je žalován, musí movitou věc mít ve své dispozici (tj. nelze vydat něco co nemá).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.