Vložil Novák (bez ověření), 2. Srpen 2016 - 10:52

Magda: „Pokud vím, tak NOZ ani nepředvídá, že by SVJ mělo nějaké zálohy na správu vybírat. Tvrdíte li něco jiného, tak zde prosím uveďte §.“

Obecně je možnost použití záloh při úhradách natolik samozřejmá věc, že není třeba, aby byla v NOZ upravena. NOZ nemůže řešit kdejakou podrobnost a ani to nepovažuje za potřebné a ponechává vybírání či nevybírání záloh na rozhodnutí zainterosovaných stran. V případě SVJ však přesto na možnost vybírání záloh na správu právní předpisy pamatují. NOZ pověřil vládu zmocňovacím ustanovením v § 1222 vydáním prováděcího právního předpisu ke stanovení podrobností o činnostech týkajících se správy domu a pozemku. Vláda tak učinila NV č. 366/2013, která se tak stalo součástí právní úpravy „bytového spoluvlastnictví“. V § 8 NV se uvádí:
„Činnostmi týkajícími se správy domu a pozemku z hlediska správních činností se rozumí zejména b) stanovení a vybírání předem určených finančních prostředků od vlastníků jednotek jako záloh na příspěvky na správu domu a pozemku…“

Co se týká vyúčtování příspěvků na správu, tak v tomto případě právní úprava explicitní definici pojmu vyúčtování příspěvků na správu neobsahuje (tvrdíte-li opak, uveďte příslušné ustanovení zákona). Tzn., že za vyúčtování lze považovat celkové vyúčtování nákladů na správu za celý dům, nebo až na každého jednotlivého vlastníka podle úpravy přijaté ve stanovách.

K podrobnostem ve Vašem SVJ se lze těžko vyjadřovat, pokud neznáme přesný obsah stanov a argumenty protistrany tj. zástupců SVJ a vyjádření soudu z právě probíhajících soudů, které s SVJ vedete. Až zde zveřejníte soudní rozhodnutí, lze se k těmto záležitostem vyjádřit objektivněji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.