Převzetí správy od družstva do rukou SVJ - nesrovnalosti v účetnictví

Vložil petr.kor (bez ověření), 13. Červenec 2016 - 8:41 ::

Odvolali jsme družstvo z funkce pověřeného vlastníka a zvolili svůj výbor. Po převzetí části dokumentace k domu zjišťujeme určité nesrovnalosti, přičemž nejvýznamnější zjištění, které jsme učinili, že družstvo míchalo dohromady svoje a naše peníze, za svoje byty, které u nás vlastní, ani neplatili do fondu oprav. Účetní firma, která převzala agendu, nyní rekonstruuje účetnictví za 2015, ale prohlásila, že dál nepůjde, resp. by si to nechali draze zaplatit. Družstvo nám předalo účetnictví jen za 3 roky a starší účetnictví odmítlo předat – SVJ existuje už 10 let.

Jedna z věcí, kterou neumíme pochopit, že družstvo podávalo žaloby na dlužníky svým jménem. Zatím nedokážeme vyčíst, jakým způsobem vymožené pohledávky družstvo zaúčtovávalo a jestli je považovalo za svůj nebo náš příjem a komu vymožené peníze připadly. Družstvo totiž odmítá předat dokumentaci k žalobám, argumentuje tím, že žalobcem byli oni a nám do jejich věcí nic není. Jenže dlužníci byli „naši“ (vlastníci). S tím se už nedá asi nic dělat, protože rozsudky jsou v právní moci, už i proběhla exekuce a dluhy jsou vymožené a řízení skončilo. Prý jde o to, že družstvo asi podalo návrh na vydání platebního rozkazu svým jménem a protože se dlužník neozval, tak soud prostě vyhověl žalobě a nezkoumal, jestli žalobce je věřitelem nebo není. Nevíme ale jestli to nemůže být problém.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.