Vložil Davidd (bez ověření), 11. Červenec 2016 - 7:06

Ekonomickou činností se podle §5 zákona č.235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty rozumí soustavná činnost výrobců, obchodníků a osob poskytujících služby.

Ekonomickou činností není správa vlastního majetku, jedná se o vnitropodnikovou spotřebu. Pokud si tedy Družstvo opraví střechu na svém domě, neuskutečnilo ekonomickou činnost, byť to platí „fond oprav družstevníků“

Jsem ale přesvědčen, že správní činnosti, tedy například vedení evidence úhrad, vyúčtování energií a podobně, které Družstvo poskytuje svým členům, je ekonomickou činností vždy a podléhá DPH na výstupu. Členové Družstva nejsou zaměstnanci, aby bylo možné tyto služby také posoudit jako vnitropodnikovou spotřebu. Je to spíše vedlejší služba k dodání energií a podobně. Něco jako balné u dodání zboží.

A už v žádném případě není možné dle mého názoru osvobodit od DPH na výstupu jakékoliv služby poskytované Družstvem vlastníkovi bytu. Ani „činnost samosprávy“, ani náklady na údržbu společného majetku a dle mého názoru musí Družstvo vždy odvést DPH z přijaté platby každé zálohy, pokud v domě není SVJ.

Fond oprav družstevníků je tak zcela něco jiného než účet přijatých dlouhodobých záloh od vlastníků, což si ani soudy příliš neuvědomují. A i když se platí stylem xKč/m2, tak díky DPH platí každý jinou částku.

To stanovisko na webu finanční správy je z roku 2004 a nemyslím si, že je úplně správné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.