Vložil Evžen (bez ověření), 9. Červenec 2016 - 14:59

Podle zákona o DPH se daň uplatňuje u tzv. „ekonomických činností“. U činností, které se nepovažují za „ekonomické činnosti“ se DPH neuplatňuje. Podle výkladu finanční správy http://www.financnisprava.cz/…ruzstev-1643 platí, že plnění, která spočívají v zajišťování bytových potřeb a dalších plnění přímo souvisejících s bytovými potřebami členů družstva nejsou považována za ekonomickou činnost bytového družstva, pokud jsou poskytována pro členy družstva – fyzické osoby.

Uvedená plnění poskytovaná pro právnickou osobu ale vždy ekonomickou činností jsou, neboť u právnických osob se nejedná o zajišťování bytových potřeb členů družstva.

Tzn., že při správě domu bytovým družstvem v domě, kde nevzniklo SVJ, družstvo účtuje poplatek za správu přímo fyzickým osobám členům družstva a v tom případě se nejedná o „ekonomickou činnost“ a DPH se neuplatní (nečlenům družstva se DPH uplatní).

Ovšem ve Vašem případě, kdy existuje SVJ, účtuje bytové družstvo poplatek za správu právnické osobě SVJ, v tomto případě se jedná o „ekonomickou činnost“ a DPH se uplatní. Poplatek za správu se následně rozúčtuje mezi vlastníky vč. DPH.

Cituji z článku ing. Zdeněk Kuneš „Uplatňování DPH u bytových družstev“ Daňaři Online-Portál daňových poradců a profesionálů http://www.danarionline.cz/…ch-druzstev/

Ekonomické činnosti bytového družstva
Bytová družstva shora uvedená plnění poskytují často pro právnické osoby. Taková plnění ale vždy ekonomickou činností jsou, neboť u právnických osob se nejedná o zajišťování bytových potřeb členů družstva. Často nastává situace, kdy podle zákona o vlastnictví bytů vznikne v domě, který je spravován bytovým družstvem, společenství vlastníků bytových jednotek a bytové družstvo zajišťuje správu domu pro toto společenství vlastníků. V tomto případě se již jedná o plnění, které bytové družstvo uskutečňuje pro právnickou osobu, a toto plnění ekonomickou činností je. Přitom členové společenství vlastníků bytových jednotek mohou nadále zůstat členy družstva. Obdobně jsou za ekonomickou činnost považována veškerá plnění družstva, pokud jsou poskytována pro osoby, které nejsou členy družstva.“

Že platíte bytovému družstvu o DPH méně, než byste platit měli, je problém bytového družstva, niko-li SVJ ani vlastníků. Bytové družstvo může mít kdykoli v budoucnu problém při kontrole FÚ s nevybíráním předespané DPH.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.