Vložil Pave1, 22. Leden 2010 - 16:57

Je těžké uhádnout, proč projektant odmítá zateplení panelového domu ve kterém bydlí.

Může to být tím, že náklady na zateplení jsou zpravidla vysoké a efekt ze zateplení je nejistý. Žádná firma vám totiž nedá záruku, že bude dosaženo projektovaných úspor. A už vůbec žádná firma se nezaváže, že zaplatí smluvní pokutu, nebude-li dosaženo slíbených úspor. Přesto se zatepluje jako o závod. Je to tím,a jistě mi jako ekonomicky vzdělaná středoškolačka rozumíte, že lidé neberou v úvahu návratnost investic. Rozumný podnikatel nebude investovat do projektu, který má dobu návratnosti delší než 6 let. A lidé přitom zateplují, i když návratnost je delší než 15, 30 a někdy i 40 let.

Dalším důvodem nesouhlasu zmíněného projektanta může být finanční nespravedlnost při úhradě nákladů na zateplení domu. Na úhradě se budou podílet všichni podle podlahové plochy bytu. Větší byt, větší podíl. Ale na užitku se budou podílet jinak, a to podle své polohy. Byt orientovaný na sever bude mít větší užitek ze zateplení, než byt orientovaný na jih. To někteří lidé pociťují jako nespravedlnost.

Dalším důvodem by mohlo být to, že dům je tak zanedbaný, že samotné zateplení nepomůže. V některých případech může být levnější jenom vyspravit spáry a nechat dům dožít. Nebo jej zbourat a postavit nový.

Důvody, které předpokládáte vy, mohou též přicházet do úvahy.

Nejlépe bude, když celý problém bez emocí s dotyčným projektantem projednáte osobně. Víc hlav víc ví. Možná že v případě vašeho domu je skutečně lépe nezateplovat, ale hledat jiné řešení.

Držím pěsti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.