Vložil Dvořák (bez ověření), 7. Červenec 2016 - 8:42

Jakmile v domě vznikne SVJ, tak každý vlastník bytových či nebytových jednotek musí být členem tohoto SVJ. Pokud tedy i BD bude v takovém domě (kde je SVJ) vlastnit nějaké jednotky, musí být i BD členem SVJ. U Vás to bude tak, že BD bude vlastníkem 19 jednotek a 14 jednotek bude ve vlastnictví jednotlivých vlastníků.

Každá jednotka bude mít zároveň spoluvlastnický podíl na společných částech domu. Co jsou společné části a jak jsou vymezené jednotlivé jednotky bude stanoveno v dokumentu s názvem Prohlášení vlastníka. Velikost spoluvlastnického podílu na společných částech je obvykle rovna poměru podlahové plochy jednotky (bytu/nebytu) ku součtu všech podlahových ploch všech jednotek (bytů/nebytů) celého domu.

Jako SVJ se budete muset domluvit, jak budete dům „spravovat“. Tato domluva probíhá hlasováním, kdy každý vlastník má váhu svého hlasu rovnou velikosti svého podílu na společných částech domu. (Pozor, není to tak, že BD má 19 hlasů a ostatní vlastníci 14 hlasů. Musí se spočítat velikosti podílů a pokud by BD vlastnilo malé byty a samostatní vlastníci velké byty, tak by dokonce mohli tito vlastníci mít nadpoloviční většinu). Jaký počet hlasů je potřeba pro jednotlivá hlasování budete mít stanoveno ve Stanovách.

Takže když budete chtít opravit střechu, uděláte rozpočet, kolik to bude stát. Částku rozdělíte podle vlastnických podílů mezi vlastníky a pokud si to odhlasujete, tak střechu opravíte. Protože obvykle by to byla příliš velká částka najednou, tak opravu naplánujete za 2 roky a z toho Vám vyjde, kolik musí měsíčně platit vlastníci (a tedy i BD za své byty) do FO. FO se však správně takto nejmenuje, i když tomu tak asi budete říkat. Lepší název je Dlouhodobá záloha na opravy a údržbu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.