Vložil ivanq, 26. Červen 2016 - 11:03

Podívejme se, co k této otázce říká § 1179 NOZ: Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Rozeberme si, co zákon říká. Vlastník jednotky, to jste Vy. Osoba odpovědná za správu domu a pozemku, to je SVJ jehož jste členem. Není tedy pochyb, že máte právo „seznamovat se a nahlížet“.

Statutárním orgánem SVJ je výbor. Výbor proto má povinnost Váš požadavek plnit. Nejen to, výbor má povinnost být Vám nápomocen orientovat se v dokumentech a pravdivě odpovídat na Vaše dotazy.

Co se ale stane, když výbor tuto povinnost neplní? Jaké jsou sankce? Budete se divit, ale žádné sankce za neplnění této povinnosti jsem v zákoně nenašel.

Pořádek v této záležitosti proto nebude dělat stát, ale musí ho udělat nejvyšší orgán společenství, tj. shromáždění vlastníků. (Teď bych se mohl rozepsat o tom, že musíte přesvědčit o své pravdě ostatní vlastníky. Výsledkem bude usnesení ze schůze shromáždění, ve kterém bude uvedeno, co všechno konkrétně Vám musí výbor předložit k nahlédnutí, co ke zkopírování a protože nic není zadarmo, tak také co za to zaplatíte.)

Shrnuto a podtrženo: Tento spor mezi Vámi a výborem musí rozseknout Shromáždění. Pokud byste byl shromážděním přehlasován, potom se můžete v souladu s § 1209 NOZ obrátit na soud.

Ivanq

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.