Diskusní příspěvky k účetnictví

Vložil N. Klainová (bez ověření), 23. Červen 2016 - 15:25 ::

Se zájmem na tomto portálu sleduji, jak se stále více lidí vyzná v účetnictví. V poslední době se diskutuje pořád dokola, jestli má mít účetní přehled o nevyčerpaných zůstatcích záloh podle vlastníků nebo ne.

Účetní ten přehled mít musí. SVJ je povinno účtovat mimo jiné i v knihách analytických účtů (§ 13 ZoÚ).

ĆÚS 402 předepisuje v bodu 2.4. písm. b) členění pohledávek a závazků podle jednotlivých dlužníků a věřitelů. Doufám, že ani ten největší laik nepochybuje o tom, že nevyčerpané zálohy na správu jsou dluhem SVJ a vlastníci jsou tedy věřiteli SVJ.

Jestli si účetní vede dluhy k vlastníkům na analytických účtech nebo v pomocné tabulce, není podstatné. Jestli je ale vlastníkovi neumí sdělit, měl by výbor zkoumat, jestli při volbě účetního nepochybil.

Vlastník ty peníze sice při prodeji jednotky opravdu nedostane, ale informaci může použít při stanovení prodejní ceny, jiní vlastníci mohou informace o nevyčerpaných zálohách použít např. při schvalování úvěru apod.

Některým členům výborů SVJ prokazatelně chybí orientace v účetních předpisech. Právě pro ně už delší dobu dávám dohromady mini seriál Orientace v účetnictví SVJ pro neúčetní (převážně z řad členů výborů SVJ).

Dnes jsem dala do e-shopku na http://www.klaiex.cz/index.php…

Úvod a první kapitolu pod názvem „Kontrola správnosti výběru účetního“. Neuvádím tam, jak se má účtovat, ale o jaké paragrafy se můžete opřít, když tu o něčem diskutujete, když něco požadujete po svých účetních nebo když něco vysvětlujete členům SVJ.

Chtěla jsem počkat, až to dokončím, ale díky některým zde uvedeným příspěvkům jsem to nevydržela. Kdy bude pokračování, nevím. Hledání paragrafů dá zabrat, ale posnažím se.

N. Klainová

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.