Bytový dům - 4 byty - správce

Vložil AndrewN, 22. Červen 2016 - 12:57 ::

Dobrý den,

bydlím v 4 bytovce, kde každý vlastník má cca 1/4 podíl na společných prostorách. V minulosti jsme podepsali „Prohlášení vlastníka“ a „Smlouvu o společné správě domu“ s bytovým družstvem, které nám dělá správu jako službu.

V domě chci koupit byt od souseda, který má o něco větší sklep a tím pádem bych měl cca 51% podíl na společných prostorách.

NOZ v § 1192 říká: (1) Má-li některý vlastník jednotky na společných částech podíl větší než poloviční, stává se správcem. Není-li takový vlastník jednotky, zvolí vlastníci jednotek správce většinou hlasů. Na návrh některého vlastníka jednotky soud správce odvolá a jmenuje nového správce, pokud je pro to důležitý důvod.

Já ale o to správcovství nestojím. Právník mi říká, že podle jeho názoru Smlouva o správě domu s BD ze zákona zanikne pokud budu mít v domě více než 50% vlastnických práv.

Jak potom postupovat, pokud bychom chtěli, aby správu dále provádělo BD dle půvosní Smlouvy o společné správě domu?

Děkuji předem

S pozdravem

O. Neuman

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.